Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Region Kalmar län måste hänga med i kampen mot benskörhet

Foto: MostPhotos

DEBATT: Region Kalmar län måste hänga med i kampen mot benskörhet

En av våra största folksjukdomar är osteoporos – benskörhet. Varje år drabbas 124 000 personer i Sverige av frakturer på grund av sjukdomen och i Kalmar län runt 3 000 personer. Frakturerna kan vara smärtsamma och orsaka rörelsehinder. Sjukdomen uppstår när kroppen förlorar mer benvävnad än den kan ersätta, skelettet blir skört och benen bryts lätt. I värsta fall kan en fraktur uppstå bara av att man stöter i ett bord eller hostar.

Annons:

Benskörhet följer ofta med ålder, men det är vanligare hos kvinnor. Hälften av alla kvinnor över 50 drabbas av frakturer och var fjärde man. Ofta är det först när man får en fraktur som sjukdomen upptäcks. Då vi idag vet att vi kommer att leva allt längre, så kommer troligen antalet drabbade av benskörhet öka i framtiden.

Vi vet idag också att om du en gång haft en fraktur, dubbleras risken att drabbas igen. Detta är smärtsamt, leder till stora vårdbehov, försämrar livskvaliteten och kan leda till handikapp, men ökar även risken att dö om man är äldre. Därför är det viktigt att upptäcka och behandla benskörhet så tidigt som möjligt.

Idag är rekommendationen från Läkemedelsverket att om du är över 50 och drabbas av en benskörhetsfraktur ska du utredas och vid behov erbjudas läkemedelsbehandling. Idag finns läkemedel som effektivt minskar risken för nya frakturer, med mellan 40 och 70 procent.

*

Moderaterna anser att det är viktigt att region Kalmar län arbetar mer aktivt med att upptäcka riskgrupper och att erbjuda utredning och behandling. En metod för att säkerställa detta är så kallade frakturkedjor. Idag ligger Sverige i underkant statistiskt gällande läkemedelsbehandling efter fraktur. Mellan år 2018 och 2020 fick endast 8–17 procent av kvinnorna och 5–9 procent av männen förebyggande läkemedel efter fraktur. Idag finns det regioner som ligger betydligt bättre till än Kalmar län.

Det som utmärker de regioner som förskriver störst mängd osteoporosläkemedel är att de har en etablerad frakturkedja via ett strukturerat vårdprogram, osteoporosmottagningar och/eller frakturkoordinatorer. I region Kalmar län finns ett vårdprogram för osteoporos med riktlinjer för utredning och behandling, men det saknas en sammanhållen frakturkedja med koordinatorer. Enligt den senaste utvärderingen från Socialstyrelsen från 2023 så har antalet personer som drabbas av ytterligare en fraktur bara minskat marginellt de senaste tio åren.

*

Det ska inte spela roll vilket län du bor i om du drabbas av benskörhet, men idag är Kalmar län en av sju regioner som inte har frakturkoordinatorer. Effekten blir att länets patienter får vänta längre på en benskörhetsdiagnos och rätt behandling. Därför har vi Moderater nu föreslagit att även region Kalmar län ska införa frakturkedjor och koordinatorer för denna patientgrupp.

Lennart Hellström (M), ledamot i beredningen för hälso- och sjukvård
Malin Sjölander, oppositionsråd
Monica Ljungdahl, ledamot i beredningen för hälso- och sjukvård
Sven Sparavec, ledamot regionfullmäktige
Robin Hanzl, ledamot regionfullmäktige

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: