Annons:

Sök

Annons:

Ett troget Vimmerbyhjärta har slutat slå – minnesord över Anders Wenström

Anders Wenström, född i Vimmerby, avled stilla under valborgshelgen vid 77 års ålder. Foto: Micael Rundberg

Ett troget Vimmerbyhjärta har slutat slå – minnesord över Anders Wenström

Trots att han flyttade från Vimmerby för över 55 år sedan, och har levt ett hektiskt liv i offentlighetens ljus med bland annat 25 år inom Regeringskansliet, låg hemstaden alltid nära Anders Wenströms hjärta. Under valborgshelgen somnade Anders stilla in efter en tids sjukdom. Vår medarbetare Micael Rundberg minns en nära vän.

Annons:

När det kommer till vänskap och kärlek suddas alla gränser ut. Oavsett om det handlar om kön, bakgrund – eller ålder. Och ibland vet man inte riktigt varför det bara klickar.

Jag träffade Anders Wenström för första gången för ungefär tio år sedan. Jag fascinerades av mannen som var närmare 25 år äldre än vad jag var, men samtidigt 25 år yngre i sinnet. Vänlig, klok, inbjudande och dessutom fullproppad med livserfarenhet och otroligt spännande berättelser. Framför allt skulle han visa sig vara en ytterst varm person som alltid fanns där och alltid tog sig tid.

Våra vägar korsades då och då, vi skrev och pratade emellanåt, men det var först för fem år sedan som den djupa vänskapen verkligen slog rot – trots att han aldrig kunde sluta tjata om sitt älskade Hammarby.

Då, för fem år sedan, fick jag möjlighet att göra en lång intervju med Anders där han berättade allt om sina drygt 40 år inom central statsförvaltning, varav 25 år inom Regeringskansliet där han ”hann nöta ner bortåt 20 ministrar”, sina uppdrag som generalsekreterare i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, chef på Exportrådet, tiden som enhetschef på IOM i Geneve och åren i Zimbabwes huvudstad Harare – bland mycket annat.

Under sin yrkesverksamma karriär fick Anders uppleva allt från regeringsskiftet 1976 och att samordna ESS-förhandlingar i Bryssel, till att ta förhandlingarna med danskarna inför Öresundsbrons öppnande i hamn. Privat handlade det mycket om familjen, sport och hans stora jazzintresse, där han under många år bland annat var med och drev tidningen Orkesterjournalen och var en flitig besökare på jazzklubben Fasching på Kungsgatan i Stockholm.

*** 

Namnet Wenström är väl bekant i Vimmerby. Anders farfar Wilhelm var en pionjär inom en mängd områden. Dels elektrifierade han stora delar av staden genom firman Wenströms Elektriska, dels grundade han Vimmerbys första biograf 1916 – en verksamhet som sedan följde med familjen i flera generationer.

Anders föddes 1946 i ett hus i centrala Vimmerby. Han beskrev sin uppväxt som varm, trygg och harmonisk – och i centrum stod alltid mamma Ingrid som en bastion och höll ihop familjen.

Efter värnplikt i Eksjö lämnade Anders sin barndomsstad för juridikstudier i Lund. Därefter väntade ett innehållsrikt liv, fyllt med betydande gärningar, som är få förunnat.

Trots att det är över 55 år sedan Anders var folkbokförd i Vimmerby, har han berättat att han alltid fick ”känslan av hemma" varje gång han passerade Stångån. Och trots att besöken i barndomsstaden inte blev så frekventa de senaste åren brann han för hembygden. Anders hade stenkoll på hur det gick för Vimmerby IF och Vimmerby Hockey, engagerade sig hårt i den anrika biografen i Vimmerby då den var nedläggningshotad för några år sedan och var även involverad i flera lokala projekt.

*** 

2015 släppte stadsmuseet Näktergalen sin årsskrift ”Jag minns mitt Vimmerby”, och genomslaget blev enormt. I november 2019 var det dags för del två att ges ut, då med nya berättelser om uppväxter i och kring Vimmerby, där Anders var en av författarna. Han var på plats på Näktergalen när det var dags för releaseträff och den efterföljande paneldebatten i rådhuset.

2021 visades utställningen ”Sex redaktioner för sjutusen själar” på Näktergalen, berättelsen om eran då Vimmerby under två årtionden var Nordens tidningstätaste stad. Tillsammans med ikoner som Nils-Erik ”NEP” Pettersson, Sven Ekberg, Tomas Rubin och museichef Gunilla Gustafsson, utgjorde Anders Wenström projektgruppen för utställningen. Även den blev en formidabel succé. I slutet av september 2021 hade utställningen premiär. Det blev en av de sista gångerna Anders besökte barndomsstaden.

*** 

Hösten 2022 konstaterades det att Anders drabbats av en aggressiv tumör i hjärnan. I december i fjol fungerande det inte för Anders att bo kvar hemma längre, utan han flyttade till ett vårdboende i närheten av hemmet på Värmdö. Tyvärr kom han aldrig hem igen, utan sjukdomen accelererade och den sista tiden var tuff.

Trots det var han in i det sista intresserad av det som hände i omvärlden i allmänhet, men i synnerhet händelser i Vimmerby och kring Hammarby IF.

För mindre än två veckor sedan fick Anders uppleva Vimmerby Hockey ta klivet upp i allsvenskan, i måndags vann Hammarby den allsvenska hemmamatchen mot Västerås och natten till valborgsmässoaftonen, hans absoluta favorithögtid, somnade han stillsamt in iklädd sin Hammarbytröja. Så på något märkligt sätt blev det ändå ganska fint till slut.

Anders Wenström skulle ha fyllt 78 år i höst.

Denna text publiceras i samråd med Anders hustru Totta.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: