Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Varslet om blockad kan påverka regionen – då kan det träda i kraft

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Varslet om blockad kan påverka regionen – då kan det träda i kraft

Vårdförförbundet sa på onsdagen nej till det senaste förslaget från SKR och Sobona. Nu kan därför en blockad bryta ut under torsdagen. Alla regioner berörs. 

Annons:

Bakgrunden till konflikten rör flera krav från Vårdförbundet som arbetsgivarorganisationen Sobona och SKR inte velat gå med på. Förhandlingarna har pågått sedan i januari och standade i slutet av mars. 

Budet från förhandlingsmedlingen var inte tillräckligt enligt Vårdförbundet, som kräver kortare arbetstid, andra scheman och en annorlunda löneutveckling. 

Samma dag lades ett varsel om övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. Det träder i kraft i morgon eftermiddag om ingen överenskommelse nås innan dess. 

– Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera punkter. Men när det gäller deras krav på en arbetstidsförkortning så kan vi inte göra det i det här tuffa ekonomiska läget, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, enligt TT.

63 000 medlemmar berörs

Enligt facket riskerar deras medlemmar att bli sjuka eller tvingas gå ned i deltid för att orka, vilket skulle ge försämrad vård och längre köer för patienter.

– Vi vill ge SKR en chans att tillmötesgå våra yrkanden innan varslet träder i kraft. Vi vill se ett bra avtal för våra medlemmar som innehåller väsentliga förbättringar för sjukvården och för våra medlemmar. Vi vill rädda sjukvården och ta ansvar för vårdens framtid. Vi hoppas att SKR kommer att möta oss i det, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Varslet omfattar 63 000 medlemmar i samtliga regioner. Det handlar om regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker.

– Regionerna har genom Sveriges kommuner och regioner, SKR, haft många chanser att långsiktigt förbättra villkor, arbetstider och arbetsmiljö. Istället fortsätter man att överutnyttja medarbetare. Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor jobbade 3 miljoner timmar övertid förra året. De får inte sin lagstadgade semester, de tvingas gå ned i deltid, de blir sjuka av jobbet. Det håller inte. Nu måste regionerna visa vilja till förändring, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: