Annons:

Sök

Annons:

HOVRÄTTEN RIVER UPP DOMEN EFTER MORD I KALMAR

En 23-årig man knivmördades i Kalmar i oktober förra året. Foto: MostPhotos

HOVRÄTTEN RIVER UPP DOMEN EFTER MORD I KALMAR

Hovrätten river upp tingsrättens dom efter knivmordet i Kalmar. Personen som i tingsrätten dömdes för stämpling till mord frias helt från inblandning i mordet.

Annons:

Den 9 oktober lurades en man, 23 år gammal, ut från en bostad på Två Bröders väg i tron att han skulle köpa droger. Han gick fram till en 16-åring och blev sedan påhoppad bakifrån av 15-åringen som högg mannen i halsen. Dagen efter avled han av sina skador.

Ett par hade plockat upp mördaren och erbjöd honom skjuts. Då ville han till en återvinningsstation där han bland annat dumpade mordvapnet som senare hittades. 

I tingsrätten dömdes 15-åringen till sluten ungdomsvård i två år och fyra månader för mord och 16-åringen för stämpling till mord. Hans straff blev två års sluten ungdomsvård.

Åklagarens teori har varit att ynglingarna utförde mordet på uppdrag, men ingen har åtalats för att ha beställt mordet.

Tycker inte att bevisningen håller

Hovrätten har nu prövat fallet och frikänner 16-åringen helt från stämpling till mord. Tonåringarnas inställning inför prövningen var att de ville bli helt frikända medan åklagaren och anhöriga ville se skärpta straff.

Hovrätten följer tingsrättens bevisning när det gäller 15-åringen som får två år och fyra månader i fängelse och utvisas. Han ska även betala skadestånd. Däremot anser man inte att bevisningen håller för att slå fast att 16-åringen varit delaktig i planeringen av mordet.

– Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att bevisningen inte är tillräcklig för att det ska anses utrett att 16-åringen deltagit i planeringen av mordet. 16-åringen frikänns därför från stämpling till mord, säger hovrättslagmannen Niklas Rundberg i ett pressmeddelande.

Däremot döms båda för försök till rån av en Ica-butik i Kalmar och för grovt brott mot knivlagen. 17-åringens straff är verkställt eftersom han suttit häktad.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: