Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Astrid Lindgrens brorsdöttrar Barbro Alvtegen och Gunvor Rudström tycker att resultatet av trädgårdssatsningen är helt fantastiskt. Foton: Rebecka Fredriksson

  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Lycka är att få gunga med morfar. Tre generationer Vimmerbybor njöt tillsammans av trädgårdarna. På bilden syns Anders Johansson med Wilda, snart 3 år.

  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Akko Karlsson, kultur- och demokratiminster Alice Bah Kuhnke, samt Näs vd Nils Magnus Angantyr mitt i det tredje kapitlet.

  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Fabian Aronsson, 7, och Filippa Aronsson, snart 5, kollar in Patrick Doughertys önskekrus från insidan, tillsammans med mormor Eva-Britt Aronsson.

  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Kulturskolans danselever ger liv och magi åt trädgården.

  • Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

    Nils Magnus Angantyr fick en önskeinvigning av trädgårdarna.

Astrids släktingar besökte Näs - ”Det är helt fantastiskt”

Många tog chansen att vandra runt en stund i Näs trädgård på premiärdagen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Astrid Lindgrens brorsdöttrar Barbro Alvtegen och Gunvor Runström, som även har varit med under utformningen av trädgården, är mycket nöjda.

– Det är otroligt vad de har kunnat skapa här, säger Barbro Alvtegen.

– De har frågat oss till råds. Vi har alltid känt att vi har kunnat ha inflytande och göra invändningar, säger Gunvor Runström.

Var tveksamma

När processen drog igång en gång i tiden var de faktiskt lite tveksamma.

– Det är ju vår barndoms hagar där vi har lekt som barn, så vi var väl inte så entusiastiska från början, säger Barbro Alvtegen.

– Men så har det vuxit fram mer och mer och nu är det jättefint. Det är helt fantastiskt.

Det är förstås lite speciellt att vara Astrid Lindgrens släktingar och få dela sin barndom med så många. Människor från hela världen har intresse av deras barndomshem. Men de har lärt sig att se det positivt.

– Det har ju blivit bevarat på det sättet. Det är en stor lycka. Det kunde ju ha blivit sålt eller vad som helst.

Runt 400 besökare

Hur många som besökte trädgårdarna på invigningsdagen är svårt att säga. Det kan ha varit runt 400 på invigningen, uppskattar arrangörerna. Ännu fler verkar komma in i trädgården efter hand under eftermiddagen. Människor strövar runt i lugn takt i det som är början på det tredje kapitlet. Den fortsätter att utvecklas länge till, men framöver blir det finjusteringar som görs av människor. Resten sköter växterna själva. De många besökarna verkar dock njuta av upplevelsen redan från dag ett. Det är lätt att tänka sig att trädgården kommer att komma mer till sin rätt ju mer den växer till sig.

Har säsongskort

Bland besökarna märks många Vimmerbybor, både officiella besökare och familjer med barn i olika åldrar. Carina Beijer och Anders Johansson är där med dottern Fanny Beijer, hennes sambo David Landberg och barnbarnen Wilda, snart 3, som gungar med morfar i en stor metallgunga, och Vilgot, 4 månader, som sover i en sjal på sin mors mage.

– Vi har säsongskort så vi går ofta hit. Det blir en gång varje årstid åtminstone, säger Carina Beijer.

Ny målgrupp

Det är precis så som Peter Högberg (S) vill att det ska vara – att Näs ännu mera blir en plats för Vimmerbyborna. Han är själv trädgårdsintresserad och går ofta till Näs för att se förändringarna.

– Det går inte att säga att man har varit där en gång och sett det. Det växer upp och förändras från vecka till vecka, säger han.

Han och Nils Magnus Angantyr är överens om att hela satsningen inklusive invigningen blivit mycket lyckad.

– Trädgårdarna kommer att bli en stor accelerator för att utveckla Näs. Vi får en helt ny målgrupp – trädgårdsintresserade. Det intresset är stort, titta bara på alla magasin och tv-program om trädgård, säger Nils Magnus Angantyr.

Rebecka Fredriksson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: