Annons:

Sök

Annons:

NYTT STORT VARSEL LÄGGS AV FÖRETAGET

Lars Jonson är vd för Boklok. Foto: Arkivbild

NYTT STORT VARSEL LÄGGS AV FÖRETAGET

Vid sin fabrik i Gullringen har personalstyrkan reducerats kraftigt. Enligt våra uppgifter lägger nu även BoKlok Housing ett omfattande varsel.
– Jag kan bekräfta att det lagts ett varsel, säger vd:n Lars Jonson utan att vilja nämna någon numerär. 

Annons:

BoKlok har kraftigt minskat sin organisation vid fabriken i Gullringen. I slutet av 2022 var man 230 medarbetare i fabriken, men efter ett flertal uppsägningar är man nu nere på 18 medarbetare.

Det senaste varslet, som kom i januari i år gällde hela 65 personer, men till slut var det 61 personer som blev uppsagda. 

– Det går att bygga moduler med en person, men det är förstås inte en relevant styrka för serieproduktion i våra stora lokaler. Det handlar mer om att ha kompetens kvar för eftermarknadsfrågor och när det eventuellt vänder för att i en upptakt kunna återanställa eller lära upp ny personal. I bästa fall kanske vi kan erbjuda återanställningar, men där är vi inte just nu. Det här handlar om övervintring tills marknadsläget har vänt, berättade fabrikschefen Robert Gurbin tidigare i år. 

Vår tidning har tagit del av uppgifter om att BoKlok Housing, en central organisation inom företaget med anställda över hela landet, också lagt ett varsel. Enligt våra uppgifter rör det sig om ett drygt 30-tal medarbetare som varslats om uppsägning.

– Jag kan bekräfta att det har lagts ett varsel och att det pågår fackliga förhandlingar. Något mer än så kan jag egentligen inte kommentera, säger Lars Jonson, vd för BoKlok.

"Fortsatt osäkert"

Det är varsel lagda på flera olika orter, men en numerär vill Lars Jonson inte gå in på.

– Nej, jag vill inte kommentera hur många som är varslade eller på vilka orter.

Hur påverkar det här Gullringen?

– Gullringen ligger i BoKlok Byggsystem och där har vi redan haft varsel. Det är inga förändringar, utan snarare omvänd ordning, där fabriken legat före och nu kommer konsekvenser för övrig verksamhet. Vi jobbar med att få igång nya projekt och det är beroende på att marknaden vänder uppåt igen. Det är det som påverkar bemanningen i Gullringen och i övriga verksamheter.

Det har varit en dyster tid för BoKlok i Gullringen. Hur är läget nu?

– Vi kan väl säga att vad gäller marknadsläget är det fortsatt osäkert. Det är svårt att få igång nya projekt. Det finns några ljusglimtar i marknaden. Det pratas om räntesänkning, men vi har inte sett effekterna av det ännu och det är svårt att få igång projekt. 

"Oviss marknad"

Här i regionen har det funnits en oro för hela fabrikens existens och överlevnad i Gullringen. Om det kan vara ytterligare varsel på gång vill Lars Jonson inte kommentera.

– Vi anpassar storlek upp och ned, men vi uttalar oss inte om framtidsprognoser. Vi har väl samma oro tillsammans vad gäller när marknaden ska vända och det är det som kommer påverka när vi kan växla upp produktionen igen. Just nu har vi väldigt låg produktion och lever i en oviss marknad. 

Finns det någon smärtgräns eller bortre datum?

– Vi parerar det hela tiden och oron ligger i när vi kan dra igång produktion. När det här vänder har vi svårt att spekulera i. 

Totalt har BoKlok Housing ett 70-tal medarbetare.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: