Annons:

Sök

Annons:

KD: Landsbygdslön för en trygg vård i hela landet

Förra året uppgick Landstingens kostnader för inhyrd personal till totalt 5,2 miljarder kronor – en ökning med 13 procent jämfört med 2016. Enligt Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) senaste ekonomirapport har hyrkostnaderna har ökat med i genomsnitt 15 procent per år under de senaste åren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Socialdemokraternas lösning är att förbjuda det man kallar ”oseriösa” bemanningsföretag. Kristdemokraterna delar uppfattningen att utvecklingen är oroande. Men förbud kommer inte att lösa några problem utan riskerar istället att leda till att medborgare inte får den vård de behöver. 

Sollefteå har blivit känt för att man lagt ner BB. Hela sjukhuset kan vara hotat på sikt på grund av bristen på medicinskt utbildad personal och allt dyrare kostnader för att få dit hyrläkare. Förra året rapporterades att en hyrläkare kunde ta 200 000 kr betalt per vecka för att jobba på lasarettet i Sollefteå.

 *

Det finns ett många vårdinrättningar; sjukhus och vårdcentraler med likande bemanningsbekymmer som Sollefteå sjukhus runt om i landet. 

Beroendet av hyrpersonal behöver brytas, både av patientsäkerhetsskäl, arbetsmiljöskäl och kostnadsskäl.

Därför föreslår Kristdemokraterna att:

  • 800 miljoner kronor per år avsätts för att vårdinrättningar på orter där rekryteringen är svår ska kunna ha fasta läkare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.
  • Pengarna kan sökas av landsting för vårdinrättningar som har bemanningssvårigheter i enlighet med kriterier som tas fram av socialdepartementet och SKL.
  • Medlen ska användas till att skapa så goda anställningsvillkor att behovet av hyrpersonal minskar eller upphör.
  • En sjuksköterska eller läkare ska kunna erhålla upp till dubbel lön men förbinder sig att arbeta fast på den orten i minst 24 månader.
  • Dubbel lön ska kunna erbjudas till sjukvårdspersonal som arbetar minst halvtid områden med kompetensbrist. Detta möjliggör exempelvis för vårdpersonal att bo kvar i hemorten men veckopendla till en ort med stora bemanningsproblem.
  • Om 800 miljoner används till fördubblad lön för specialistläkare och specialistsjuksköterskor räcker det till 700 specialistsjuksköterskor och 350 specialistläkare per år räknat som heltider.

Gudrun Brunegård

Ebba Busch Thor

Kristdemokraterna

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: