Annons:

Sök

Annons:

Moderaterna: SD:s motion var alldeles för dålig

Marie Nicholson leder Moderaterna i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Moderaterna: SD:s motion var alldeles för dålig

Sverigedemokraterna har i en motion nyligen ansett sig hitta ett sätt att införa språkkrav för anställning inom äldreomsorgen och därefter kritiserat moderaterna och andra partier för att inte backa deras förslag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Låt oss därför granska den motion som Vimmerby kommunfullmäktige avslog på senaste sammanträdet.

SD föreslog att SFI kurs D skulle krävas för en anställning inom äldreomsorgen.

En person som klarat godkänt på SFI kurs D har kunskaper i svenska som motsvarar årskurs 5 eller 6, alltså som en mellanstadieelev.

*

Samtidigt finns det redan från socialstyrelsen rekommendationer att en person som arbetar inom omsorgen ska ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk från gymnasiets omsorgsprogram.

SDs motion skulle alltså inneburit att Vimmerby kommun införde en lägstanivå för kunskaper i svenska språket långt under de nationella rekommendationerna.

Vi vet att bristande språkkunskaper är ett stort problem inom äldreomsorgen – både för våra äldre och för våra medarbetare. Lösningen är inte att införa ett väldigt lågt ställt krav som socialförvaltningen själva anser alldeles för snävt för att garantera tillräckliga kunskaper.

*

Det pågår istället ett arbete inom förvaltningen att utveckla bedömningen av språkkunskaper på de olika nivåer som krävs för att garantera patientsäkerheten. Låt de chefer inom verksamheten som kommer ha direkt  ansvar för den nyanställde avgöra om hans eller hennes svenskkunskaper räcker till för arbetet som ska utföras.

Låt dem ha möjligheten att neka en anställning p g a av bristande språkkunskaper även om det finns ett godkänt betyg från SFI kurs D.

Moderaterna kommer alltid rösta avslag på en dålig idé.

Moderaterna i Vimmerby

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: