Annons:

Sök

Annons:

Brunegård (KD): Avkriminalisering av narkotika inte aktuell

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård slår tillbaka mot kritikerna. Foto: Simon Henriksson

Brunegård (KD): Avkriminalisering av narkotika inte aktuell

De senaste dagarna har somliga medier övertolkat och vinklat Kristdemokraternas narkotikapolitik. Yvonne Hagberg (S) är inte sen att hänga på. I en debattartikel redogör hon för narkotikans skadliga egenskaper, vilket vi helt och fullt instämmer i.
Jag uppskattar därför möjligheten att här få redogöra för Kristdemokraternas narkotikapolitik.

Annons:

”Kristdemokraterna vill ha ett narkotikafritt samhälle och arbetar konsekvent för att stoppa alla tendenser till drogliberalisering. Det behövs ett förebyggande arbete, en bra vård och behandling för den som fastnat i missbruk och en brottsbekämpande insats från tull och polis.

Kristdemokraterna är emot legalisering av cannabis. De dokumenterade negativa effekterna är alltför stora. En legalisering medför en ökad tillgänglighet vilket ökar risken för att ungdomar börjar använda cannabis. Det finns säkerställda samband mellan cannabismissbruk i tonåren och ökad risk att inte slutföra skolan, att utveckla beroende samt ökad psykisk ohälsa och kognitiva funktionsnedsättningar i vuxen ålder.

Vi är även emot avkriminalisering av bruk av cannabis.”

Detta är direkt citat från KD:s kommittémotion, som Yvonne Hagberg hänvisar till.

*

Numera ses missbruk av såväl alkohol som narkotika som sjukdom. Den beroendesjuke behöver vård och behandling, snarare än bestraffning.

Det avsnitt som övertolkats och vinklats utgår från detta synsätt på beroendesjukdom. Det främsta argumentet för att avkriminalisera skulle vara att öka tillgången till vård. Dock konstaterar motionärerna att ”för att kunna ge den vård de behöver behövs en god, tillgänglig och jämlik beroendevård i hela landet. Det saknas idag.

En fördel med nuvarande system är att en polis som möter en ungdom som är påverkad eller innehar cannabis har rätt att ta personen till Maria Ungdom eller motsvarande beroendevård. Det ger en möjlighet att bryta ett missbruk tidigt – innan det övergår till ett tyngre beroende. Vi är vidare beredda att se över straffskalan för eget bruk så att den i större grad främjar vård och prevention.”

*

I motionen redogörs också för preventivt arbete och förbättrade möjligheter för polis och tull att beslagta preparat, åklagares rätt att besluta om att förstöra beslagtagna preparat och ökade möjligheter för Folkhälsoinstitutet och Läkemedelsverket att skynda på narkotikaklassning av nya nätdroger.

Med denna motion i ryggen är jag trygg i att Kristdemokraterna även fortsatt står för en restriktiv narkotikapolitik.

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot (KD)

Fotnot: Inlägget är en replik till denna debattartikel.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: