Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: IVO:s granskning blottar otäcka brister i vården av äldre

SPF kräver att bristerna som uppdagats åtgärdas. Foto: MostPhotos

DEBATT: IVO:s granskning blottar otäcka brister i vården av äldre

Nu har IVO – Institutet för vård och omsorg – presenterat sin omfattande granskning av hur äldre hanteras och vårdats under den pågående svåra pandemin.

Annons:

Det är tjugo procent som inte erhållit någon individuell bedömning av sitt medicinska tillstånd.

Tio procent har saknat varje del av fysisk bedömning av sitt hälsotillstånd.

Bristerna i dokumentationen har varit påtaglig.

Detta är inget annat än en tydlig diskriminering av de äldre som bor i särskilt boende och som haft hemtjänst. Det är heller inget annat än uppenbara hot mot de äldres hälsa och säkerhet. Detta enbart för att de är äldre och för att de bor på ett särskilt boende.

 *

Nu krävs det ett omfattande arbete för att rätta till alla de missförhållande som IVO i sin granskning pekat på. Regionen och samtliga kommuner som fått kritik av IVO måste nu se över rutiner, förbättra vården av äldre och tillse att deras närstående får information och görs delaktiga i den vård och omsorg som skall ha en hög kvalitativ nivå. 

Det finns ett begrepp som kallas ålderism och som är ett sammanfattande begrepp och nedsättande omdöme och behandling av äldre människor. Vi hoppas innerligt att det vi nu fått vetskap om inte är just ett uttryck för begreppet ålderism utan att det i stället rör sig om dåliga rutiner och brister i arbetsledning och organisation. Något som omgående måste rättas till.

Från SPF Seniorerna i Kalmar län förväntar vi oss att alla de brister som blottlagts omgående rättas till och att vi aldrig mer skall behöva ta del av något liknande det som denna IVO granskning visar. 

SPF Seniorerna Kalmar län

Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande

Eva-Lena Fungmark, 1:e vice distriktsordförande

Lars Hamrin, 2:e vice distriktsordförande

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: