Annons:

Sök

Annons:

En annorlunda jul

Anders Sjögren

En annorlunda jul

Jag vet inte när min fru Karin och jag beslutade oss för att strunta i att fira jul på det där traditionella sättet, med julklappar, skinka, städning och allt julpynt i lägenheten. Vi hade talat om det en tid och det var troligtvis när vi insåg att bara ett av tre barn skulle komma hem till Västervik för att fira jul som vi bestämde oss. ”Vi reser bort och struntar i all julstress”.


 



 


 


 


  

Annons:

Vi reste iväg på kvällen den 23 december och tog in på Stadshotellet i Kalmar. I år skulle julen inte firas på det traditionella sättet, det skulle bli annorlunda. Efter en natts sömn intog vi en stadig hotellfrukost tidigt på julaftonsmorgon, packade därefter ihop kikare, kamera samt tunnbröd med hemgjorda köttbullar och rödbetssallad för att åka till Öland och se på fåglar. Vi lämnade Kalmar i duggregn. Målet var Ottenby på södra Öland. Vi gjorde några korta stopp för att besöka några fågellokaler. Stoppen blev korta då regnet tilltog. Vid Grönhögen, några kilometer norr om Ottenby upphörde regnet och vid södra udden var det solsken.

Vi hade trott att vi skulle vara ensamma på fågellokalen på julafton. Men det var vi inte alls. Vi möttes av att ”Gubbhyllan”, norr om fågelstationen var full med äldre herrar med tubkikare. Väldigt många människor drog omkring runt den sydliga spetsen på Öland.

För många av fågelskådarna var målet att se jaktfalken som befunnit sig på ängarna innan Långe Jan. Men ingen vi talade med hade sett den på julafton. Vi befann oss på Ölandssydspets i två timmar innan vi bestämde att vi skulle åka tillbaka till Kalmar. Det var då som jaktfalken slog sig ner i en liten vindpinad buske ute på ängarna. Vi fick se den i några sekunder innan den med kraftiga vingslag flög vidare. Jag hann inte med att ta något kort på falken.

Jaktfalken är en mycket sällsynt fågel i Sverige. Det finns några häckningar i landet. Det är den största falken i Sverige, större än en pilgrimsfalk. Ungfåglar flyttar söder ut första vintern medan vuxna fåglar är stannfåglar. Att just den här fågeln stannat kvar på Ölands södra udde beror nog på att det är gott om änder i området.

Annorlunda möte

Vi trodde att det var det mest spektakulära fågelmötet under julafton, men vi bedrog oss.

Det var inte någon sällsynt fågel som blev det spektakulära mötet, men det var tidpunkten, julafton 2019 som blev det. Vid Gräsgårds hamn på östra sidan mötte vi två sädesärlor, längst ute på en pir som gick rakt ut i Östersjön. Sädesärlor brukar flytta i månadsskiftet september-oktober, nu såg vi dem i slutet av december. Det var annorlunda att möta dem nu så sent på året.

Färden gick mot hotellet och sista stoppet blev Beijershamn, som ligger mittemot Kalmar.

Medan skymningen sakta sänkte sig över Kalmar såg vi på hur gäss, svanar och änder gjorde sig redo att möta en ny natt.

I Kalmar regnade det. Vårt hotell låg bredvid domkyrkan och julbönen skulle snart börja. Vi hann bära upp kikare och kameror på hotellrummet innan vi tog plats i kyrkbänkarna. En präst berättade varför vi firar jul. Inte med ett ord nämnde han, julklappar, skinka, städning eller julpynt. Han pratade om samhörighet och eftertanke.

Det var precis det vi hade fått denna julafton. Det blev en annorlunda jul.

 

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: