Annons:

Sök

Annons:

Gästkrönika: Matkriget – en strid ingen riktigt tar

Modesty Bladh har skrivit en gästkrönika på Dagens Vimmerby. Foto: Privat

Gästkrönika: Matkriget – en strid ingen riktigt tar

Jag har bott här i Vimmerby i snart 2 månader. Och inser att småstadsbor är de mest dumsnåla, lata och mindervärdeskomplexa människorna jag mött, fortfarande till denna dag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sitter här nu, en stekhet sommarkväll mitt i Juli. Det är för varmt, varenda fönster står på vid gavel i vår 3a på fjärde våningen och det är ändå olidligt hett. Ett glas rödvin står framför mig, vin som stått i kylen, och är ändå i rumstemp på mindre än 10min. En skål med bigarråer står bredvid. Plockade från ett träd några 100m bort och inte köpte på ICA 1km bort som har extra pris på sina nu. 29,90:- för 500g, och dem är inte ens SVENSKA.

Det är vattenbrist i Sverige, vattenförbuden sträcker sig från söder till norr och skogsbränderna sprids med vinden. Djuruppfödare tvingas nödslakts sina djur, sitt levebröd och människor kommer stå utan inkomst och jobb snarare än snart och nästa år kommer stora delar av befolkningen leva i en kris! En kris som Sverige inte har stått i någonsin i modern tid.

Men här, här i den här staden står bilarna tätt parkerade från öppning till stängning på ICAs parkering, grönsaksavdelningen är fylld med grönt och fräscht, och man väljer den finaste och minst skavda tomaten och resten rynkas på näsan åt. 

"Kommer sällan tomhänt hem"

Samtidigt cyklar jag var och varannan dag på utflykter, och kommer sällan tomhänt hem. Det är svårt att låta bli att inte stanna för att plocka de jag ser! För här, i vägkanter, skogen och ängar växer det, buskar som väller över och träd vars grenar hänger nedtyngda av frukt. Närodlat på riktigt! Jag har både saftat, syltat, fryst in och letar fler recept för hur jag kan ta tillvara på sommaren. Låter det jobbigt? Ja kanske, men jobbigare blir det att leva med att ransonera mat pga priser som kommer skjuta i taket pga denna sommar. 

Vart vill jag då komma med det här? Ja, egentligen så tycker jag nog inte ens att jag ska behöva skriva nån sorts kontenta för jag tycker någonstans att den säger sig själv. Men jag kanske ändå vill backa det lilla agg jag har mot småstaden, som ni säkert hakat upp på er från början i texten. Det agg som småstäder visar mot storstäderna, präglas ofta av att storstads invånarna är boven i det stora dramat mat och miljöpåverkan. Men snälla människor, börja gör nått själva innan ni pekar på andra! För det är procentuellt fler medvetna som bor i storstaden, medvetna om sin påverkan, inverkan och avtryck på jorden. Och även om ”folk i stan vet ju inte ens hur rinnande vatten fungerar, så korkade, behöver aldrig tänka på sånt”. Så snälla, plocka era bär/frukt, istället för att köpa dem på extrapris inne på närmsta livsmedelsbutik. Ta till vara på det ni har så lovar jag att det känns lite bättre, för även om ”stanarna” kanske inte vet hur rinnande vatten funkar så verkar småstadsbor/lantisar inte veta hur man plockar frukt eller tar till vara på den. I kristiden som nu och framför oss, är det kanske värt att tänka på?

Modesty Bladh

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: