Annons:

Sök

Annons:

Krönika om valet:

"Det återstår att se hur Centerpartiet får ihop den ekvationen", skriver DV-krönikören Simon Henriksson.

Krönika om valet: "Återstår att se hur Centerpartiet får ihop den ekvationen"

Socialdemokraterna straffades betydligt hårdare av väljarna än Moderaterna. Det förvånar Dagens Vimmerbys politiske reporter Simon Henriksson.

Annons:

När vallokalerna stängde presenterade jag min analys av valet i Vimmerby. Jag förutsåg Socialdemokraterna och Moderaternas ras – men trodde fel parti skulle straffas hårdast. Moderaterna klarade sig tre procentenheter bättre än jag förutspådde och Socialdemokraterna tappade två procentenheter ytterligare.

Att det blev Socialdemokraterna som väljarna så pass hårt valde bort förvånar mig. 

Jag trodde att Moderaternas samarbete med den ständiga fienden skulle såra dem. Dessutom var Micael Glennfalk borta ur spelet, partiet fick mycket kritik i frågan om skolnedläggelse och populariteten för Tomas Peterson hade tidigare varit låg. Även Marie Nicholsons okändhet för många väljare skulle visa sig, trodde jag. 

Men Moderaterna klarade sig bättre än Socialdemokraterna ur den aspekten. Visserligen är Socialdemokraterna fortfarande dubbelt så stora som Moderaterna, men M förlorade "bara" fyra mandat – S hela sex.

Det var också Socialdemokraterna som kom till mandatperioden utan ansvar för hur ekonomin såg ut. Partiet har arbetat för att sanera något som borgerligheten var skyldig till. Väljarna har faktiskt varit orättvisa mot Socialdemokraterna – något annat kan jag inte se. 

All turbulens har spelat in

Sverigedemokraterna fick en halv procentenhet lägre stöd än jag förutspådde. Trots det samlar partiet på kommunal nivå bara hälften av SD-väljarna från Vimmerby till riksdagen. Självklart har all turbulens kring företrädarnas uttalanden spelat in. 

Miljöpartiet och Liberalerna fick något fler röster än väntat, men åkte ur fullmäktige. 

Vänsterpartiet blev än större än jag förutspådde och tog sannolikt nästan alla sina nya väljare från Socialdemokraterna – förutom några från Miljöpartiet och andra partier. 

Jag missbedömde Kristdemokraternas framfart och trodde Landsbygdspartiet oberoende skulle bli större än de blev. 

Jag trodde också att Centerpartiet skulle bli ännu större – och trodde då att jag inte ens tog i med 33,8 procent. Nu fick de strax över 28 procent men blev ändå klart största parti. Samtidigt är det väl sannolikt att C hade fått alla röster som ändå hamnade på Landsbygdspartiet.

Mycket talar för en allians

Det ska bli mycket spännande att se hur Centerpartiet klarar av majoritetsställningen. Partiet har varit emot i stort sett samtliga tuffa besparingsförslag majoriteten har lagt. Hur ska Centerpartiet få råd att göra allt man vill – och kommer medborgarna bli tillgodosedda i varje liten fråga? Det återstår att se hur Centerpartiet får ihop den ekvationen. 

Mycket talar nu också för att vi får se Vimmerbyalliansen styra kommunen igen. Med liten marginal har man egen majoritet och därmed spelar SD:s ökade väljarandel inte någon som helst roll. 

Att Centerpartiet skulle gå till Socialdemokraterna i stället för Moderaterna och Kristdemokraterna är osannolikt. Men kommer C och M kunna komma överens? Det finns fortfarande flera konfliktfrågor där partierna står långt från varandra. I vissa frågor har till och med Socialdemokraterna öppnat för att ändra sig, som i fallet med en förskola i VOK-skogen. 

Valet är gjort – men vi har ändå en mycket spännande tid framför oss innan vi vet hur nästa majoritet exakt ser ut.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: