Annons:

Sök

Annons:

KRÖNIKA: Avtalet med Erixon är fullständigt obegripligt

Avtalet mellan Vimarhems styrelse och Jan Erixon är obegripligt, skriver Dagens Vimmerbys krönikör Simon Henriksson.

KRÖNIKA: Avtalet med Erixon är fullständigt obegripligt

Tajmingen är förstås närmast overklig. Samtidigt som en stor mängd kommunanställda upprörs över stora förändringar, som de upplever som försämringar, kommer beskedet att Vimarhems vd Jan Erixon får 18 månadslöner i avgångsvederlag. Trots att det är han själv som vill sluta – enligt styrelsen.

Annons:

Jag tror att många hade svårt att ta in vad de läste under torsdagen. 

Jan Erixon, som har varit vd på Vimarhem sedan 1989, slutar i januari nästa år. Trots att det enligt styrelsen i Vimarhem är Erixon själv som vill sluta har Vimarhems styrelse förhandlat fram ett avtal med vd:n, som inte kan ses som annat än mycket förmånligt för honom. 

Avtalet ger Jan Erixon 18 månadslöner plus pensionsavsättningar. Det kommer kosta bolaget en bra bit över två miljoner kronor i slutändan – och då är det ändå han själv, enligt vad alla åtminstone officiellt säger, som vill sluta.

"Är ingen förklaring"

I anställningsavtalet framgår att Jan Erixon har sex månaders uppsägningstid. Samtidigt har han sedan tidigare fått en fallskärm på 32 månadslöner. Varför det avtalet en gång tiden blev framförhandlat är fullständigt obegripligt i min bok. Ordföranden Michael Svensson (S) säger "att det här var den bästa lösningen för bolaget och för honom". 

Det sistnämnda stämmer säkerligen, men på vilket sätt är det här det bästa för bolaget? På den följdfrågan svarar Michael Svensson så här: "Om han är trött, inte vill åka mer och känner att orken är slut så är det bättre att han lämnar. Om han hade varit kvar så kanske han inte hade tillfört firman någonting". 

Men det är ingen förklaring. Om nu Jan Erixon vill sluta skulle Vimarhems styrelse gett honom de sex månadslöner han haft rätt till och så hade det varit bra med det. 

"Intern kritik"

Det är lätt att också bli aningen konspiratorisk. Är det här verkligen Jan Erixons eget beslut? Eller har man entledigat honom och gett en annan bild utåt? Det är svårt att förstå varför i sådana fall. 

Kommundirektören Carolina Leijonram säger att "jag har ingen dold information som finns hos mig". Flera källor jag har pratat med säger också att det finns stark intern kritik mot styrelsens agerande i partierna. 

Socialdemokraten Helen Nilsson är den enda som öppet visat det. Hon säger att hon inte tycker om avtalet som har slutits. I övrigt är det tyst. Centerpartiet, som också deltagit i beslutet, har valt att inte kommentera. Åtminstone inte än.

Men det måste de förstås göra i sinom tid. 

"Kunde inte blivit galnare"

Beskedet från ett enigt Vimarhem kommer dessutom nästan samtidigt som över hundra medarbetare inom kommunen har skrivit på protestlistor mot sina nya arbetsscheman i och med heltidsresan, som genomförs hos en förvaltning som kämpar med en budget som aldrig, förutom när Migrationsverket skickar en säck med pengar, går ihop.

Det kunde knappast ha blivit galnare. 

De anställda upprörs över tätare helgtjänstgöring, mer eventuella förflyttningar, färre timmar med sina barn, längre dagstjänstgöring och mer delade turer. 

Även om Vimarhem är ett kommunalt bolag blir det här ingenting annat än ett slag i ansiktet på dem.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: