Annons:

Sök

Annons:

Fortsatt ökat tryck på kvinnojourerna

Trycket på kvinnojourerna fortsätter öka. Foto: MostPhotos

Fortsatt ökat tryck på kvinnojourerna

Sex av tio kvinnojourer hade högre söktryck denna sommar jämfört med ifjol, visar en ny enkät från riksförbundet Unizon.

Annons:

Riksförbundet Unizon är ett samlingsorgan för 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Enligt en ny enkät från förbundets medlemmar hade sex av tio kvinnojourer högre söktryck den här sommaren jämfört med sommaren 2020. Samtalen vittnar dessutom om grövre våld och mer akut behov av hjälp.

– Mäns våld upphör inte under semestrar eller pandemi. Unizons jourer har sedan pandemins start hållit öppet och funnits där för kvinnor och barn, ofta via chatt, så att alla ska kunna få det stöd de har rätt till. Vi är otroligt stolta över våra medlemsorganisationer som arbetat på, funnit nya lösningar och fortsatt ta ansvar som samhällets skyddsnät för kvinnor och barn som utsätts för våld. Det är tydligt att vi behövs som en självklar och bokstavligen livsviktig del av välfärden, säger Olga Persson, ordförande Unizon.

Bara öppet på förmiddagar

Kvinnojouren Kalmar tillhör det fåtal som inte upplevt ökat tryck under semestern. Däremot märkte man av ett tydligt uppdämt behov direkt efter semestern.

– Då ringde det konstant, vi hann knappt lägga på luren innan det ringde igen, berättar verksamhetschef Pernilla Printz.

Orsaken till att just Kalmar sticker ut i statistiken är alltså inte att kvinnorna i Kalmarregionen varit förskonade från mäns våld utan att jouren inte hållit öppet som vanligt under sommaren, menar Pernilla Printz.

– Under semesterperioden har vi bara kunnat ha öppet på förmiddagar, hade vi haft mer långsiktiga resurser hade vi kunnat hålla öppet även på eftermiddagarna och kvällarna och då hade kanske trycket sett annorlunda ut. Räknar man in chatten blir bilden också annan, jag vet att chatten har ökat successivt under första halvåret.

Instängd med sin förövare

Sedan pandemins början har samtalen till Kvinnojouren Kalmar ökat lavinartat.

– Vi har fört statistik i flera år och 2020 var det en fördubbling i stödsamtal jämfört med 2019. Under första halvåret i år har antalet ökat med ytterligare femtio procent.

Anledningen till det kraftigt ökade behovet är dels att frågan fått större uppmärksamhet i det offentliga samtalet, menar Pernilla Printz, men framförallt handlar det om isolering:

– Man blir mer utsatt när man blir instängd med sin förövare. 

Hur ska man komma tillrätta med det här?

– Vi måste gemensamt få till en normförändring, vad som är ok och vad som inte är ok i en relation. Generellt måste en förändring ske ifråga om attityder gentemot kvinnor: att samhällets attityder blir mer jämlika, jämställda och gynnsamma för kvinnor än vad de är idag.

Hur kan Kvinnojouren Kalmar bidra till det?

– Man kanske tänker på oss som en akutinstans där våldet redan har hänt . Men vi har funnits i nästan 40 år i Kalmar och på senare tid har vi kraftsamlat kring det våldspreventiva arbetet. Alla möten vi har med människor bidrar till kunskapshöjning, och det handlar uteslutande om kunskap och vilja.  Vi är en kunskapsbas i den här frågan, de som kan frågan bäst, tillsammans med några andra instanser. Anslagen till oss behöver kunna nyttjas på ett sådant sätt att utbildnings- och stödinsatserna når så många som möjligt på ett så kvalitativt sätt som möjligt

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: