Annons:

Sök

Annons:

Livesänd debatt om den lokala journalistikens situation – tungviktare kommer

Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, kommer till Vimmerby för paneldebatt. Foto: Bildbyrån

Livesänd debatt om den lokala journalistikens situation – tungviktare kommer

Under lördagen blir det en debatt på Mässhallarna i Vimmerby med flera lokala mediechefer och andra debattörer inom media. Bakgrunden är förstås utställningen "Sex redaktioner för sjutusen själar".
– Det är en intressant palett mediefolk som kommer, säger Tomas Rubin, en del av projektgruppen Tidningsstaden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nu öppnar utställningen "Sex redaktioner för sjutusen själar" som blickar tillbaka på tidningsstaden Vimmerbys guldålder. Under två årtionden var Vimmerby sannolikt Sveriges tidningstätaste stad med hela sex dagstidningar som slogs om nyheterna och läsarnas intresse.

En svunnen tid förstås. Numera finns endast Vimmerby Tidning kvar av dessa sex och enda lokalt ägda mediet, Dagens Vimmerby, som konkurrent.

I samband med utställningen blir det en paneldebatt på Mässhallarna i Vimmerby. Lars Engqvist, tidigare tidningsman och vice statsminister, är moderator till debatten.

– Han bor i Åseda och har lång erfarenhet av tidningsbranschen. Han tackade gladeligen ja till uppdraget och vi hoppas att han ska få fart på debatten, säger Anders Wenström, en av de fyra i projektgruppen.

"Förutsättningar för bra debatt"

Dessutom två medieforskare och Expressens tidigare chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Flera av Smålands tyngsta publicister kommer också och Dagens Vimmerbys vd och ansvarige utgivare Jakob Karlsson deltar liksom Vimmerby Tidnings chefredaktör Daniel Söderqvist.

– Det är en intressant palett mediefolk som kommer och förutsättningarna för en väldigt bra debatt finns verkligen, säger Tomas Rubin. 

Sven Ekberg använder ännu större kraftuttryck för att beskriva digniteten på gästerna:

– Jag hörde Janne Andersson (Sveriges förbundskapten i fotboll, reds.anm.) på radion i går och han hade varit glad om han hade den uppställning vi har. Det är tunga publicister och forskare som kommer. Vi ska diskutera frågor om papperstidningens framtid i ett nytt och förändrat medielandskap. Många kommuner saknar helt lokalredaktion eller bevakning, även om Vimmerby fortfarande har det ganska bra ställt, säger han.

Pandeldebatten kommer också att sändas, bland annat på Dagens Vimmerbys sajt, för den som inte har möjlighet att se den på plats.

– Den kommer att gå ut i realtid, men också ligga kvar för att kunna ses i efterhand.

Papperstidningen snart död?

Frågor som bland andra kommer diskuteras och debatteras är i vilken form och i vilka kanaler den lokala nyhetsjournalistiken kommer att utvecklas, hur den ska finansieras och om det behövs ett särskilt riktat stöd till lokal journalistik. Den lokala nyhetsjournalistikens betydelse för det lokala samhällsklimatet och demokratin kommer också att tas upp.

Projektgruppens Tomas Rubin, som bland annat har arbetat i många år på Expressen, tror inte på papperstidningens framtid.

– Det var en fråga till medieelever på gymnasiet kring hur de tog del av lokala nyheter. Noll svarade papperstidningen. Framtiden ligger på nätet och i sociala medier. Det finns inget som säger att en nyhet måste presenteras på papper. Det är innehållet som räknas och digitaliseringen har många stora förtjänster. Det går snabbt och når ut till väldigt många, säger han och fortsätter:

– Papperstidningen kommer ingen ha råd att ha kvar inom en väldigt kort framtid. Annonsunderlaget viker, inkomsterna sjunker, papperet blir dyrarare och likaså distributionen. Det är vad jag tror.

Pandeldebatten är ett samarrangemang mellan projektgruppen Tidningsstaden, Tidningsutgivarna och Sveriges mediehistoriska förening.

Fakta

Moderator: Lars Engqvist, integrationsminister, kommun- och bostadsminister, socialminister, vice statsminister, kommunalråd i Malmö, journalist, chefredaktör för Östra Småland och Arbetet, vd Svenska filminstitutet, landshövding i Jönköping, ordförande Statens kulturråd, styrelseordförande Sveriges Television m.m.

Inledare: Tobias Lindberg, forskare vid Göteborgs universitet med inriktning mot svensk och nordisk medieutveckling. Tidigare analyschef vid TU, Tidningsutgivarna.

Paneldebattens deltagare: 

* Elisabeth Sandlund, journalist, författare, föreläsare. Tidigare ekonomireporter på Svenska Dagbladet i 28 år, chefredaktör för tidningen Dagen.

* Anders Enström, chefredaktör/ansvarig utgivare Barometern/OT, styrelseledamot TU, Tidningsutgivarna.

* Jesper Ericsson, kanalchef SR Kalmar.

* Tomas Lundström, redaktionschef SVT Småland.

* Anna-Karin Thorstensson, Publicistklubben Östra, redaktionschef SVT Öst.

* Thomas Mattsson, journalist, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen. Sedan 2019 Senior Advisor på Bonnier News, ordförande för publicistorganisationen Utgivarna, styrelseledamot TU, Tidningsutgivarna.

* Jakob Karlsson, grundare och vd för nättidningen Dagens Vimmerby.

* Daniel Söderqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare, Vimmerby Tidning.

* Jonas Ohlsson, professor och föreståndare för Nordicom, avdelningen för medieforskningen vid Göteborgs Universitet, Huvudredaktör för Nordicoms vetenskapliga publikationer.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: