Annons:

Sök

Annons:

Nu ska barn vaccineras i länet:

Nu ska även barn börja vaccineras i länet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nu ska barn vaccineras i länet: "Kan förstå att det finns en oro efter svininfluensan"

I går kom beskedet att även barn mellan 12 och 15 år ska vaccineras i Sverige. Vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson har förståelse om det finns en oro hos vårdnadshavare och föräldrar.
– Det handlar om att jobba med saklig information, säger hon.

Annons:

Äldre tonåringar har redan getts möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Nu har Folkhälsomyndigheten tagt beslut om att rekommendera allmän vaccination för barn mellan 12 och 15 år i landet. 

Redan har miljontals barn i världen fått någon av de godkända vaccinerna. 

I Sverige och Kalmar län kommer vaccinationerna för barn mellan 12 och 15 år gå igång i november.

– Vi jobbar på en plan för hur vi ska genomföra det på ett tryggt sätt för barnen. Att göra det i en skolmiljö eller annan miljö de är vana vid vore bra och en trygghet för dem. Vi ska ha en dialog om det med kommunerna i länet. Vi kommer även titta på hur vi gjorde vid massvaccinationen mot svininfluensan, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Risken för barn och unga att bli svårt sjuka av covid-19 har genom hela pandemin varit klart lägre än för vuxna. 

– Det har gjorts en risk- och konsekvensanalys och vinsterna överväger riskerna. I många andra länder har man redan vaccinerat barn.

Vilka blir de största vinsterna för barn om de ändå inte blir så sjuka?

– Det blir mest för den enskilde individen. Barn har påverkats väldigt mycket under pandemin och just det här med att inte kunna gå i skolan har påverkat dem mycket. De har inte kunnat lära sig saker som tidigare generationer och inte heller kunnat umgås på samma sätt.

"Kan förstå oro"

Vaccinationen mot svininfluensan för drygt tio år sedan har blivit omdiskuterad. Vaccinet Pandemrix hade en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna. De närmaste åren efter vaccineringen mot svininfluensan insjuknade minst 440 barn och unga vuxna i narkolepsi i Sverige, enligt uppgifter från Läkemedelsförsäkringen. Det är så många personer som fått ersättning för de skador som vaccinet gav. Ytterligare ett tiotal fall är under utredning.

– Med tanke på vaccinationen mot svininfluensan och narkolepsi som drabbade en del, är det klart att en del föräldrar kan bli oroliga. Jag kan förstå att det finns en sådan oro, inte minst med tanke på att barn inte blir så sjuka av covid-19. Den värsta biverkningen när det gäller covid-19-vaccinet för barn är hjärtmuskelinflammation. Det rör sig om ett fåtal och alla läkemedel har biverkningar. 

Hur ska ni jobba för att få vårdnadshavare att vaccinera sina barn?

– Det handlar om att jobba med saklig information. Vi ska börja vaccinera i november och har tid på oss. Annars brukar det vara snabba kast, men här har vi tid på oss.

Fotnot: I den ursprungliga texten stod det att det rörde sig om minst 350 barn och unga. Det är förvisso sant, men Läkemedelsförsäkringen har betalat ut ersättning till 440 personer och därför har den uppgiften korrigerats.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: