Annons:

Sök

Annons:

Tonåring knivhögg offer i centrala Hultsfred – döms till ungdomsvård

Tingsrätten finner att knivmisshandeln i Hultsfred i somras varken var nödvärn eller olyckshändelse. Foto: Pixabay

Tonåring knivhögg offer i centrala Hultsfred – döms till ungdomsvård

Enligt en dom från Kalmar tingsrätt döms en tonåring bosatt i Hultsfreds kommun till ungdomsvård, ungdomstjänst och skadestånd för att ha huggit en person i armen med kniv.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var i juni som tonåringen knivhögg en person mitt i centrala Hultsfred. Enligt domen ska förövaren ha visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda kniv, som man påpekar är livsfarligt. Domen konstaterar att gärningen begåtts med uppsåt och som bevisning har fotografier av såväl gärningsman som offer från den aktuella dagen åberopats. Dessutom har en film över händelseförloppet använts.

Olika versioner

Både gärningsman och offer har uppgivit att den nu dömde verkligen har huggit offret med kniv, men deras historier beträffande omständigheterna kring hugget skiljer sig åt. Den dömde menar att knivviftandet var tänkt som hot och att hugget var ett olyckligt resultat av nödvärn. Offret å sin sida menar att det rört sig om ett medvetet hugg. Tingsrätten finner, med stöd av filmen över händelseförloppet, att gärningsmannens version inte överensstämmer med verkligheten. Hugget bedöms därmed varken som misstag eller nödvärn och den åtalade döms därför för misshandel. Då tingsrätten uppfattar att gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet, samt att gärningen varit livsfarlig, bedöms misshandeln som grov.

Döms till ungdomsvård

Minimistraffet för grov misshandel är fängelse i ett och ett halvt år, men eftersom den tilltalade är ung och tidigare ostraffad finner tingsrätten att straffmätningsvärdet för gärningen uppgår till fängelse i fyra månader. Socialnämnden i Hultsfreds kommun bedömer dock att ungdomsvård med tillhörande ungdomskontrakt är en lämplig påföljd, vilket tingsrätten godkänner med tillägget ungdomstjänst. Dessutom döms den tilltalade betala skadestånd och ersättning till offret på totalt 26 500 kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: