Annons:

Sök

Annons:

Obetalda felparkeringsavgifter kan ge användningsförbud av fordon

Foto: Transportstyrelsen / Pressbild

Obetalda felparkeringsavgifter kan ge användningsförbud av fordon

Sedan första januari gäller att fordon som har obetalda felparkeringsavgifter kan beläggas med användningsförbud. Ett eventuellt användningsförbud följer med bilen om den skulle säljas, och därför har Transportstyrelsen nu förenklat för köpare av fordon att kontrollera om fordonet är belagt med användningsförbud genom en e-tjänst.

Annons:

Felparkeringsavgifter kan sen första januari ge användningsförbud av ett fordon. Förbudet träder i kraft när den totala skulden överskrider 5000 kronor och det har gått mer än sex månader sedan skulden skulle ha betalats. 

Skulle fordonet säljas innan skulden är betald hänger användningsförbudet kvar. En ny ägare tar inte över skulden, men kan bötfällas om fordonet används. Polisen har rätt att stoppa ett fordon med användningsförbud och beslagta registreringsskyltarna. För att underlätta för köpare att kontrollera om fordonet är belagt med användningsförbud har nu Transportstyrelsen tagit fram en e-tjänst. Detta skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. 

– Centralt är att användningsförbudet ligger kvar tills hela skulden är betald. Och det gäller även om fordonet byter ägare. Som ny ägare blir du aldrig betalningsskyldig, men du kan inte använda fordonet. Därför är det viktigt att kontrollera med oss innan ett bilköp. Och nu har vi gjort det betydligt enklare att genomföra den kontrollen, säger Magnus Svensson på Transportstyrelsen i pressmeddelandet. 

Andra orsaker till att fordon blir belagt med användningsförbud kan vara obetald fordonsskatt, infrastrukturavgift, trängselskatt och vägavgift. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: