Annons:

Sök

Annons:

Fler läser industri och restaurang på gymnasiet:

Fler elever går restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: MostPhotos

Fler läser industri och restaurang på gymnasiet: "Företagarna skriker efter det"

Antagningssiffrorna till Vimmerby gymnasium blev bättre än vad det såg ut i våras. Glädjande är att både industri- och restaurangprogrammet har fler elever än tidigare år.
– Det är vi många som jublar över, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Både restaurang- och besöksnäringen i kommunen har enorma rekryteringssvårigheter och behov. Detsamma gäller för industrin. Därför är det nog många som gläds lite extra år att det är fler som påbörjat gymnasieutbildningar på industriprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Nu har tio elever börjat industriprogrammet och elva restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

– Det är vi många som jublar över. Det är dyra program att driva, så vi behöver att elever vill läsa det. Det ger också väldigt många positiva ringar på vattnet. Det är utbildningar som lätt leder till jobb och i branscherna skriker företagarna efter arbetskraft. De flesta är garanterade arbete när de är klara, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i nämnden.

Mycket har skrivits om kompetensförsörjningen för både restauranger och industrin de senaste åren.

– Det går inte att säga om det är därför, men man kan hoppas att det har gett resultat. Ju mer man pratar om något uppmärksammas det och jag tror inte att det bara är en tillfällighet.

Natur sticker ut

De senaste åren har man också fyllt på de här utbildningarna med studerande från vuxenutbildningarna.

– Det är sex platser per läsår och det är en utökning utöver de här tio och elva, säger skolchefen Ola Karlsson.

När det gäller de totala antagningssiffrorna till gymnasiet har det också skett en positiv utveckling från i våras. Då var det runt 140 elever som antagits medan det var 154 elever som började Vimmerby gymnasium i måndags. Samtliga program på gymnasiet har också elever. 

Sticker ut något gör det vanligtvis populära naturprogrammet. Av 30 platser är det endast tolv elever som börjat. 

– 54 elever har sökt sig ut till andra gymnasieskolor. De flesta går till Hultsfred där man har ekonomprogram, fordon- och transportprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet. Det är fem elever som går naturbruk. Det är en dyr utbildning, men det är också en utbildning vi behöver eftersom skogsbruket har problem med kompetensförsörjningen. Vi hoppas att de jobbar här när de är klara med utbildningen, säger Marie Nicholson. 

IKE fortsatt en utmaning

29 elever går på Vimmerby gymnasium fast de har en annan hemkommun. De flesta är från Kinda, Eksjö eller Hultsfred. Att 54 elever sökt sig ut och endast 29 elever in gör förstås att kostnaderna för de interkommunala ersättningarna fortsatt blir en jobspost för nämnden. 

– De interkommunala ersättningarna är en utmaning.

Av profilerna går fotboll bäst med 20 elever. Nio elever går dansprofilen, åtta innebandyprofilen och tre hockeyprofilen. Endast en sökande fanns till kreativt skrivande och skapande. Den profilen går därför inte igång. Den har aldrig aktiverats, men om den kan komma att bli nedlagd är oklart.

– Det kan jag inte svara på. Den ska erbjudas även nästa år, säger Ola Karlsson. 

Vård- och omsorgsprogrammet på Vuxenutbildningen, som är en del av äldreomsorgslyftet, är helt full. Där har man totalt 15 platser. 

– Det är jättebra för den kompetensen behöver verkligen kommunen. Fler och fler av studenterna på Vuxenutbildningen efterfrågar flexibla lösningar eftersom de arbetar vid sidan av. Pedagogerna har kunnat arbeta kvällstid, så man har kunnat erbjuda flexibla lösningar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: