Annons:

Sök

Annons:

SVT plockar bort avsnitt ur kultserien

Två avsnitt har plockats bort ur tv-serien om "Bert". Foto: Pixabay

SVT plockar bort avsnitt ur kultserien "Bert" – "Olämpligt innehåll"

Kultserien "Bert" sändes i tolv avsnitt i Sveriges Television för knappt 25 år sedan. Nu finns bara tio av avsnitten på öppet arkiv.
Kanalen tycker att delar av innehållet i berättelsen om tonårskillen är olämpligt.

Annons:

1994 sändes tv-serien om Bert Ljung. Det blev snabbt en succéserie – men 23 år senare anser SVT att alla avsnitt inte lämpar sig för att sändas. Därför har avsnitt tre och fyra, "Erik the Great" och "Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna", plockats bort från SVT:s playtjänst Öppet arkiv. 

Anledningen är att SVT tycker att innehållet i avsnitten om den sextokige tonårskillen är olämpliga.

Via ett mejl till TT förklarar Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för SVT:s Öppet arkiv, beslutet så här: 

”Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)”, skriver hon.

Gäller särskilt barnprogrammen

Riktlinjerna gäller särskilt för kanalens barnprogram. 

”Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde.”, skriver Susanna Balsvik.

"Varken oväntat eller provocerande"

Tv-serien "Bert" bygger på böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson om den 13-årige tjejtjusaren Bert Ljung. Den första boken kom ut redan 1987. 1994 sändes tv-serien och året efter kom långfilmen "Bert – den siste oskulden”.

På twitter skriver författaren Sören Olsson: "Hade ingen aning, och för mig är det varken oväntat eller provocerande. Mer förväntat pga världens ängslighet".

Tv-serien har tidigare kritiserats för att vara sexistisk.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: