Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skola.
Foto: Jakob Karlsson
Efter att ha varit hotade en längre tid släppte den rödgröna majoriteten nyheten i onsdags förra veckan. Ingen av de fyra nedläggningshotade skolorna kommer att avvecklas.
I stället ska Vimmerby kommun nu göra till en del av sin marknadsföring att man har fler skolor än sina grannkommuner. Runt om i kommunen firades det på de olika orterna.
Men alla jublade inte lika högt över beskedet.
– Man är bekymrad över ekonomin för barn- och utbildningsnämnden och för kommunen i stort. Jag blir bekymrad över min verksamhet och det är en oro jag har.
Det säger Josephine Svensson, som är rektor för högstadiet på Astrid Lindgrens skola. Hon befarar nu att konsekvenserna för alla grundskolor kan bli ännu värre.
– Det är det jag är orolig för, att konsekvenserna blir ännu värre. Pengarna finns inte och man vet inte vad det här kommer innebära, men att det kommer påverka min verksamhet bland andra är jag är ganska övertygad om.
Tycker du att någon eller flera av skolorna borde ha lagts ned?
– Jag vill inte uttala mig om det, det känns fel.
Tvingas säga upp personal
Men hon är som sagt öppen med att hon tror att det riskerar att få svåra konsekvenser.
– Det ser redan jättetufft ut inför nästa läsår och min verksamhet har dragits med underskott i många år. Det behöver jag ta ansvar för, så att det underskottet inte fortsätter. Det blir tufft, så är det och jag har redan fått ge tråkiga besked till personal om övertalighet de senaste dagarna. Det kommer drabba min verksamhet jättehårt.
Det beror främst på de sedan tidigare beslutade besparingarna, bland annat om minskad elevpeng.
– Jag vill inte uttala mig om specifika tjänster, men det här rör sig om elevnära tjänster kan man säga. Det är övrig personal runt omkring undervisningen.
Hur många färre tjänster rör det sig om till nästa läsår?
– Berörd personal har fått information, men jag har inte hunnit informera all personal som kommer påverkas, så jag kan inte säga det ännu. Jag vill informera dem först.
Men det är omfattande förändringar?
– Det upplever jag att det är.
Ser flera negativa konsekvenser
Hon ser flera negativa följder av att det blir färre vuxna som arbetar i skolan.
– Det blir en ökad arbetsbelastning för alla i verksamheten, men framför allt kommer eleverna att påverkas. Det handlar om deras skolarbete och deras skolsituation. Jag ser en oro för tryggheten i skolan för risken är att med färre vuxna så ökar otryggheten. Jag ser många negativa effekter och i längden kanske det blir så illa att måluppfyllelsen påverkas. Det finns en stor risk att studiero, trygghet och måluppfyllelse på sikt påverkas.
Befarar du ytterligare nedskärningar framåt?
– Det är det jag orolig för, men det är inget vi vet om i nuläget. Men det är den oron man bär på. Jag har dock svårt att se hur det skulle vara möjligt.
Josephine Svensson säger samtidigt att hon har full förståelse för att frågan om skolnedläggningar rör upp känslor.
– Bor man på en liten ort på landsbygden, så vill man ha sin skola nära. Det har jag full respekt för. I det här fallet måste man också se till vilka förutsättningar och möjligheter som finns för att bedriva utbildning i Vimmerby kommun. Förutsättningarna måste anpassa sig efter helheten. Det betyder inte att inte alla skolor kan finnas kvar, men som budgeten ser ut nu är det omöjligt.
Hur har beslutet som togs märkts av?
– Det finns en glädje hos många och en ökad oro hos andra. Det är många blandade känslor. Det jag tycker är viktigt att lyfta fram är att man inte vill någon illa i det här. Man vill inte att landsbygden ska dö ut och jag har en känsla för att det funnits respekt för budgetläget i de här samtalen.