Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Vimmerbybornas insamling fortsätter – ger barn skolböcker

Martina Lingefjord tillsammans med Unga och Rohan DaSilva. Tillsammans med sambon Niklas Gustafsson har Martina samlat in skolmaterial till cirka 80 elever. Foto: Privat

Vimmerbybornas insamling fortsätter – ger barn skolböcker

I Sri Lanka är inte skolan gratis. Vimmerbyborna Niklas Gustafsson och Martina Lingefjord har förälskat sig i landet – och samlat in pengar som hjälpt 70 barn i skolan.
– Vi vill göra ännu mer i framtiden, säger Martina Lingefjord.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det började med en långresa till Sri Lanka 2015. Då träffade Vimmerbyparet Unga och Rohan Da Silva som man bodde hos under sina fyra månader i landet.

Idén om en insamling kom från Unga som haft liknande projekt med andra turister.

– Hon har samlat in pengar från turister till olika projekt i flera år. Hon har, med hjälp av pengar från turister, byggt enkla hus till flera familjer. 2015 samlade vi in pengar för att kunna dra in vatten till en familjs hus och det var då Unga kom på idén att även hjälpa skolbarn med insamlade medel från faddrar. Hennes drivkraft kommer från att hon själv inte fick gå i skolan som barn eftersom hon var för fattig. Hon kan varken läsa eller skriva.

 Samlat in 10 000 kronor

2016 hade Martina och Niklas samlat in pengar som gav 30 barn skolmaterial, skoluniform och skolskor.

– Initiativtagaren Unga fick som sagt inte gå i skolan när hon var barn. Hon engagerar sig mycket i barns rätt till utbildning och utbildning är vägen ur fattigdom. Sri Lanka är ett land där de allra flesta ändå kan gå i skolan, vilket gör att den som inte kan det blir otroligt utsatt. Unga hoppas att hennes goda gärningar nu ska göra så att hon får gå i skolan i nästa liv.

I år har man skickat ned skolmaterial som räcker till 80 elever. De har också samlat in cirka 35 ryggsäckar. Totalt ligger det insamlade beloppet på cirka 10 000 kronor.

– Vi är så tacksamma och överväldigade över alla bidrag. I Sri lanka är ingenting gratis i skolan. Den som inte har eget material med sig får titta på när de andra har lektion. När det handlar om att få pengarna att räcka till överlevnad kommer tyvärr böcker i sista hand.

 "Hoppas kunna göra mer"

Paret vill utöka insamlingen framöver:

– Vi hoppas också att vi ska kunna göra mer i framtiden, kanske stötta familjer så att de istället för att ta emot bidrag kan hjälpas till självhjälp. Det är viktigt för människors självkänsla och känslan av att inte vara beroende. Men just nu är det det här vi kan göra.

På juldagens morgon återvänder Martina och Niklas till Sri Lanka för fjärde gången.

– Första gången vi var där var på en tvåveckors resa år 2014. Vi åkte tillbaka på långresa år 2015. Vi tycker mycket om Sri lanka och bor i ett vanligt bostadsområde med lokalbefolkning där. Vi har träffat många vänner och har nu alltid många att hälsa på när vi är där. Något som slagit mig är hur lika liv vi ändå lever - de flesta lämnar barnen i skolan på morgonen, åker till jobbet och hämtar på eftermiddagen. Man handlar, umgås med vänner/familj, äter middag och går och lägger sig. Man är mer lika än man tror!

Vill du bidra till insamlingen? Då swishar du valfritt belopp till 0761055302.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: