Annons:

Sök

Annons:

  • Vd:n efter branden på Autolack: ”Kunde ha slutat riktigt illa”

    Stephan Petersson, vd på Autolack i Vimmerby, kan konstatera att räddningstjänstens goda arbete lyckats begränsa branden till en relativt liten yta och att skadorna blev små för företaget. Foto: Ossian Mathiasson

  • Vd:n efter branden på Autolack: ”Kunde ha slutat riktigt illa”

    Det började brinna i isoleringen mellan plåtarna på Autolack och det var länge svårt att lokalisera var branden var och hur stor spridningen var. Foto: Ossian Mathiasson

Vd:n efter branden på Autolack: ”Kunde ha slutat riktigt illa”

Räddningstjänsten har fått koll på branden på Autolack i Vimmerby. Men det kunde ha slutat riktigt illa.
– Hade det börjat brinna ännu mer och spridit sig kunde hela fabriken ha brunnit ner, säger Stephan Petersson, vd på Autolack i Vimmerby.

Annons:

Räddningstjänsten i Vimmerby har under onsdagen jobbat med en konstruktionsbrand i Autolacks plåtbeklädda byggnad på Lagergatan i Vimmerby. 

Vimmerbyföretaget håller under semestern på att bygga om konvajern för att kunna öka produktionen eftersom de har fått in många jobbordrar. Ett annat lokalt företag är på plats för att hjälpa till och på onsdagsmorgonen höll de på att svetsa rälsen och då hoppade det upp en svetsgnista i isoleringen. 

– Det började då brinna i väggarna mellan den gamla och nya avledningen. Han på företaget som jobbar oss såg att det rök, kastade vatten på utsidan av plåten men det gav inget resultat. Han ringde 112 och när räddningstjänsten kom så såg de att det rök som en pelare från byggnaden, säger Stephan Petersson, vd på Autolack. 

"Helt sjukt"

Det stora arbetet kretsade kring att lokalisera var branden var och hur stor spridningen var eftersom det var svårt att komma åt branden och veta exakt var den var. 

Räddningspersonalen gick upp på Autolacks tak i ett tidigt skede för att dränka taket med vatten och man rev bort både tak och väggar för att komma åt glödhärdar och få bort bränt material.

– Det är helt sjukt vad en liten gnista kan göra och ingen visste riktigt var det brann. De ringde till mig när jag var hemma och sa att det brinner. Helvete var det enda jag tänkte. Det slutade ändå rätt bra. När jag åkte ner hit var det många tankar som for genom, vad gör vi om hela fabriken brinner ner? Det var en hemsk tanke, säger han. 

Fortsätter arbetet i morgon

Vid 13.30-tiden hade räddningspersonalen hade bra kontroll på läget och fått bort all plåt och isolering där det brann. Stephan Petersson berättar att det slutade lyckligt trots allt. 

– Det kunde ha slutat riktigt illa. Hade det börjat brinna ännu mer och spridit sig kunde hela fabriken ha brunnit ner. I natt kommer Okab hit och gör en sanering, sen ska vi fortsätta och svetsa imorgon och försöka bli färdiga med utbyggnaden denna vecka. Vi ska riva ut den väggen som det har brunnit i, säger han. 

Ni hade kommit ganska långt alltså?

– Ja, vi hade nog varit klara i morgon om inte det här hade hänt, säger han. 

Hur känner du just nu?

– Jag tänker bara fan. Man går fem steg framåt och sen går det tillbaka tre steg, så har det känts under lång tid. Det är bakslag men det är bara att bita ihop och köra på. Brandmännen var duktiga, deras insats var vår räddning. 

"Fler personer som håller koll"

När de fortsätter med utbyggnaden under morgondagen kommer de säkerhetspådraget vara mer omfattande. 

– Ja, absolut. Det kommer vara fler personer här som tittar och håller koll. 

Insatsledaren Kenneth Söderberg säger så här om insatsen: 

– Det var tur att vinden låg på åt Hultsfredshållet, annars hade branden kunnat gå in i produktionsdelen och blivit mer omfattande. Vi löste det på ett bra sätt och det finns inga skador i den befintliga produktionsdelen, säger Kenneth Söderberg. 

Ingen person kom till skada i samband med branden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: