Annons:

Sök

Annons:

Språkskolan blev en succé – nu satsar de på att hjälpa nyanlända

Flera hundra nyanlända kom till Vimmerby i höstas. Det gör att Vimmerby Språkskola ändrar om kursen en aning inför våren och riktar in sig på asylsökande. – Behovet är så stort för dem, säger Rebecka Fredriksson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I september höll lärarna Rebecka Fredriksson och Johanna Haskett sin första kvällskurs för personer med invandrarbakgrund som vill lära sig det svenska språket bättre. Vimmerby Språkskola blev en succé och höll på fram till december. Sedan har det varit juluppehåll. 

I vår blir upplägget något annorlunda. I och med att flera hundra asylsökande kommit till Vimmerby under hösten är behovet mycket stort. Asylsökande har nämligen inte rätt till SFI (Svenska för invandrare). 

– Vi upplevde redan i höstas att det var ett intresse från asylsökande. Det dök upp folk och ville börja. Vi bestämde att starta en grupp för dem, säger Rebecka Fredriksson. 

"Superhäftigt"

Kurserna hålls i samarbete med studieförbundet Bilda och nu på lördag arrangeras en inspirationsdag, dit 35 personer är anmälda från hela Småland.

– Det finns många som vill göra något för nyanlända. Det finns också många som redan har erfarenhet av språkcirklar och den här dagen är ett bra tillfälle att nätverka och lära av varandra. Det här ska vara som en introduktion, skulle de få komma in i en grupp där folk pratar svenska kan man bli språkdränkt. Behovet är så stort för asylsökande. Behovet av språkskolan som den är finns kvar, men behovet för de asylsökande är ännu större, eftersom att de inte får SFI. 

Att få utbildning i det svenska språket är väldigt avgörande, tror hon. 

– Att bara låta dem sitta är sorgligt. Då kan de hamna i depression. Men det är väldigt många som hjälper till och många går in ideellt. 

Hur är det att se deras utveckling?

– Det är superhäftigt. Att se någon gå från okontaktbar till att kunna prata. 

Hoppas på olika nivåer

Johanna Haskett ska ta ett uppehåll under våren, men kommer vara med i bakgrunden. Hon hade ansvar för personer som kommit längre i sin språkutveckling. 

– I min grupp var det häftigt att se att de vågar prata med varandra och skriva texter och diskutera. 

De ser gärna att fler hjälper till om de kan. 

– Vi hoppas att vi ska kunna ha olika nivåer, men just i vår går det inte. Det blir svenska från början och vi vill gärna att några hjälper till om de kan. Skulle vi kunna vara tre, fyra stycken vore det bara en fördel. 

Vimmerby Språkskola kommer också finnas kvar. 

– Den kommer finnas kvar och står för en kvalitetsutbildning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: