Annons:

Sök

Annons:

  • Föreningarna tar gemensamt avstånd från NMR – vill markera

    Rickard Thuresson, Ammelie Lennström, Johan "JC" Carlsson, Malin Söderlund och Jakob Karlsson är lagkaptener i VIF, VIBK och VH. Foton: Ossian Mathiasson

  • Föreningarna tar gemensamt avstånd från NMR – vill markera

    Smålandsidrottens Kent Karlsson.

  • Föreningarna tar gemensamt avstånd från NMR – vill markera

    Fritidssamordnaren Anton Palmér.

  • Föreningarna tar gemensamt avstånd från NMR – vill markera

    VH:s ungdomsansvarige Krister Ström.

Föreningarna tar gemensamt avstånd från NMR – vill markera

Vimmerby IF, Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK. Stadens tre starka idrottsföreningar gör nu en gemensam markering mot främlingsfientlighet.
– Vi vill visa vad vi står för, säger Vimmerby IF:s David Lindgren.

Annons:

För bara några veckor sedan genomförde den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen en aktion utanför Astrid Lindgrens skola. Det ligger bakom att de tre stora idrottsföreningarna – Vimmerby IF, Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK – väljer att markera mot främlingsfientlighet.

– Vi vill göra ett gemensamt ställningstagande och manifestation där vi tydligt visar hur vi alla tre klubbar ställer oss till det här. Därför bjöd vi också in lagkaptenerna, som är starka representanter, säger Vimmerby IF:s David Lindgren.

Klubbarna har försökt att utveckla och förbättra samarbetet dem emellan en tid för att få fler ungdomar att engagera sig i de olika verksamheterna. 

– Vi vill lyfta fram samarbetet som vi har mellan de här tre stora föreningarna i Vimmerby. Vi vill visa att föreningslivet håller ihop och göra det enklare för alla att vara en del av våra verksamheter, säger Kent Karlsson, Smålandsidrottens representant. 

"Onda krafter syns"

Att NMR så tydligt visat sin närvaro i Vimmerby gör att föreningarna vill understryka att hos dem är alla välkomna oavsett bakgrund och så vidare.

– De onda krafterna syns och hörs alltmer och då är det viktigt att de goda krafterna syns också. Idrott är en bra inkörsport och vi alla tre står för samma sak. Vi säger att det här som händer är fel och det ska inte förekomma. Det är värt att visa det, vi jobbar mot ett välkomnande och att vi pratar till varandra och inte mot varandra. Ingen ska behöva bli bedömd för något annat än sina handlingar, säger David Lindgren.

Det är också viktigt att föreningarna jobbar brett och inkluderande, för att människor inte ska hamna i utanförskap, betonar man.

– Alla delar i samhället behöver vara med. Vi måste vara tydliga och snappa upp sådana här frågor. Att ha en bra förebyggande verksamhet och ett samarbete i föreningarna är viktigt tillsammans med kommunen. Det är också viktigt att kommunen ser ett värde i föreningslivet.

"Kan ta lärdom av VIF"

Vimmerby IF har redan jobbat väldigt mycket med att inkludera människor och har också flera gånger prisats för sitt arbete med just det.

– Jag tror att både Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK kan ta lärdom av mycket som VIF har gjort, säger VH:s lagkapten Jakob Karlsson och fortsätter: 

– I hockeyn kanske det behövs mer riktade insatser och att man satsar mer på den här gruppen. Sedan är det en kulturfråga också, kommer man från Mellanöstern så har man troligen spelat fotboll, men inte ishockey. Då är det upp till klubbarna att bjuda in.

VH har nyligen startat en särskild tjejgrupp, som lockat 26 tjejer mellan fem och 17 år. Innebandyn planerar för en "prova-på-grupp" för något äldre personer och som kanske inte vågar gå rakt in i ett lag.

– Men vi diskuterar fler riktade satsningar. Vi kan gå ut mycket mer, men det vi framför allt vill att man ska känna är att alla alltid är välkomna, säger VIBK:s Magdalena Stierndahl.

Ska jobba brett

Dessutom försöker man hitta ett bättre samarbete för att ungdomar i Vimmerby ska kunna syssla med så många olika idrotter så länge som möjligt.

– Vi har en Facebookgrupp där vi delar spelscheman, tider för träningar och cuper för att ungdomar ska kunna idrotta så länge som möjligt och vara tillgängliga för olika sporter längre upp i åldrarna. Vi ska inte slåss om dem utan de ska kunna vara med så länge det går, säger Krister Ström, ungdomsansvarig i Vimmerby Hockey.

Klubbarna har hittills träffats tre gånger för att ha en dialog om nya tankar och idéer. 

– Vi kommer att jobba brett med det här och även mer aktivt mot nytillkomna svenskar, för att få in så många som möjligt i idrotten, säger Kent Karlsson.

Även kommunen finns med i samarbetet.

– Det kommer säkert bli både gemensamma aktiviteter och enskilda, men det får man titta mer på längre fram, säger fritidssamordnaren Anton Palmér.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: