Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Bodström:

Thomas Bodström var nöjd med som föll mot hans klient. Foto: Simon Henriksson

Bodström: "Bra att han inte ens fick några månader i fängelse"

Ex-prästen valde en av Sveriges mest eftertraktade advokater. Det visade sig bära frukt. Åklagaren yrkade på fängelse – men tingsrätten dömde den tidigare Vimmerbyprästen till villkorlig dom och dagsböter till ett sammanlagt värde av 7 200 kronor. – Det här har beskrivits som något helt annat, så det känns verkligen bra, säger Thomas Bodström.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den präst som varit verksam vid Vimmerby pastorat har nu dömts för förskingring av Norrköpings tingsrätt. Men straffet blev inte alls som åklagaren yrkat på. 

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov förskingring och ett fängelsestraff på närmare ett år. 

Men advokaten Thomas Bodström pläderade för frikännande och var nöjd med den slutgiltiga domen: villkorlig dom med dagsböter till ett sammanlagt värde på 7 200 kronor. Han ska också betala skadestånd till de drabbade, som han är skyldig 382 800 kronor plus ränta. 

– Först och främst är det bra att det inte blev grov förskingring. Det är mycket mer allvarligt och det var det här jag pläderade för. Vi hade yrkat på frikännande, men jag har viss förståelse för att det inte blev så eftersom att han förhindras av sin tystnadsplikt. Det är svårt när man inte kan visa vem pengarna gått till, säger stjärnadvokaten Thomas Bodström. 

I domen ifrågasatte tingsrätten om den familj, som ex-prästen menar att han lånat ut 400 000 kronor till, över huvud taget existerar. 

– Man sa också att det inte kan uteslutas och då får jag utgå från det, kommenterar Bodström. 

Nöjda med domen

Media har rapporterat flitigt om den välkände prästen som avkragades förra året. 

– Det känns bra att det blev villkorlig dom. Det här har beskrivits som något helt annat och jag kan förstå att målsägande är upprörda, men de måste också förstå att min klient drabbats. Han kan inte längre vara präst. Det är bra att det inte ens blev några månader i fängelse i alla fall. 

Thomas Bodström frågade sin klient om han själv känt sig lurad av den kvinna han skänkt bilar, semestrar och pengar till. På det var svaret nej. 

– Det är inte brottsligt att vara godtrogen, men ekonomi har inte varit min klients starkaste sida. Han har dock aldrig haft för avsikt att lura någon och hans avsikt är att betala tillbaka pengarna till dessa människor som känner sig besvikna. 

Kommer ni överklaga?

– Det är min klient som bestämmer helt och hållet. Vi ska diskutera, men vi är nöjda med domen med tanke på att åklagaren yrkade på grov förskingring och fängelse. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: