Annons:

Sök

Annons:

Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump i de hyllade filmerna, har fått utländska fans som samlar in pengar. Bilden har inget med artikeln att göra och visar Pippi på Astrid Lindgrens Värld. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

"Pippis" pengapåse växer – utländska fans samlar in pengar 50 år senare

Barnskådespelaren Inger Nilsson blev mer känd som Pippi Långstrump. Men för sin roll som Astrid Lindgrens älskade skapelse fick hon blygsamt betalt.
Nu har holländska fans startat en insamling – och närmare 200 000 kronor har samlats in.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Inger Nilsson, 59, är för många förevigt förknippad med Pippi Långstrump. Hon var bara åtta år när hon fick rollen som Astrid Lindgrens hyllade karaktär Pippi Långstrump.

Tv-serien och filmerna gjorde Inger Nilsson samt Pär Sundberg och Maria Persson, som spelade Tommy och Annika, till stjärnor även utanför Sverige.

50 år efter den första inspelningen ses de fortfarande som stora stjärnor i framför allt Tyskland och Nederländerna. 

För en vecka sedan gjorde Inger Nilsson en intervju med den nederländska tidningen AD om åren som Pippi Långstrump. Artikelns vinkel blev att barnskådespelarna knappt fick betalt för sina insatser.

– Vi fick betalt allihop. Men journalisten och väldigt många andra tror nog att vi blivit rika på filmerna och fått betalt för repriser och dvd-försäljning och så vidare. Men den typen av avtal var inte uppfunna på den tiden, säger Inger Nilsson till Nöjesbladet.

Rasade efter intervju

Nederländska Pippi-fans rasade efter intervjun och startade en insamling över nätet. Där uppmanades folk att skänka en slant till "de utnyttjade barnskådespelarna". Över 2 000 personer har skänkt motsvarande 200 000 kronor och pengarna ska gå till Inger Nilsson, Pär Sundberg och Maria Persson.

– När jag först fick reda på insamlingen så tyckte jag att det var olustigt och jag blev arg. Jag är inget offer. Det är inte ett dugg synd om mig på något sätt. Inte de andra heller. När det väl hade fått sjunka in så förstod jag att det bara var ett sätt för fansen att visa sin uppskattning. Och då kändes det bättre, säger Inger Nilsson till Nöjesbladet.

Just nu spelar Inger Nilsson in den tyska deckarserien "Kommissarien och havet" på Gotland. Hon har inte hunnit prata med Pär Sundberg och Maria Persson om vad de ska göra med pengarna.

– Vi har inte hunnit diskutera det för Tommy och Annika bor båda två i Spanien. Men vi kanske skänker pengarna till välgörenhet. De är lika överraskade som jag själv. Vi har haft kontakt via nätet. Jag får prata med dem ordenligt när jag kommer hem från filminspelningen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: