Annons:

Sök

Annons:

Författaren från Djursdala har skapat ny karaktär – gör succé med boken

Samuel Karlsson har satsat på en ny karaktär – och boken gör succé. Foto: Pressbild

Författaren från Djursdala har skapat ny karaktär – gör succé med boken

Författaren Samuel Karlsson från Djursdala har skrivit flera böcker om kriminalkommissarien Louise Hård i Hultsfred. Nu har han bytt karaktär – och skriver om en fiktiv ö i Tjust skärgård.
– Jag kände att jag ville prova något nytt, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var strax efter jul som Nackaboende Samuel Karlsson släppte sin första bok om en kvinnlig polisinspektör stationerad på polisstationen i Västervik. Morden på Mörkö utspelar sig på en fiktiv ö i Tjust skärgård och därmed har författaren fimpat Louise Hård och Hultsfred – åtminstone för en tid framöver.

– Jag ville verkligen placera den här handlingen på en ö. Det ger speciella förutsättningar för en deckarhistoria, det blir som ett isolerat rum där alla kan vara misstänkta. Det passar inte riktigt Louise Hård, som befinner sig i ett helt annat skede. Jag ville prova något nytt, hitta en annan ton och det här är en mer jordnära historia, säger Samuel Karlsson.

Morden på Mörkö, som släpptes den 28 december, har blivit en succé och har toppat Storytels topplista en längre tid. 

– Det är stor skillnad mot det jag har skrivit tidigare. Louise Hård är väl lite av Smålands Modesty Blaise och den här nya karaktären är lite mer mänsklig, om man kan säga så. Historierna är inte lika vidlyftiga kan man säga. Det är lite mer vardag av det här, en annan ton i berättelsen och inte lika brutalt och blodigt.

Blir det en följetong av det här också?

– Jag tror det. Nu är det den här serien som gäller för mig. Del två är redan klar och jag sitter och granskar den innan jag ska se vad förlaget tycker om den. Den kanske kan komma om något år eller så. Jag har fyra delar som ska utspela sig kring den här ön i Tjust skärgård som jag ser framför mig nu. 

Är Louise Hård ett avslutat kapitel?

– Nej, inte helt. Det är en del till som borde göras, men det är lite svårt att hinna med tidsmässigt. Jag jobbar heltid med annat, så hon är satt på paus kan man säga.

"Älskar Småland"

Samuel Karlsson, till vardags journalist på Byggvärlden, spenderade uppväxten i Djursdala och håller fortsatt kontakt med sin hembygd. 

– Jag har kvar min anknytning. Jag älskar Småland och har kvar mamma och pappas hus i Djursdala. Jag är där nere och jagar och fiskar ibland. Jag försöker vara där några veckor på sommaren, men jag vill vara där mer än vad jag är. Jag gillar att skriva om miljön där, med skogar, sjöar och det ensliga. Det är något som inte finns i storstaden och tacksamt att använda när man ska skapa spänning i en deckare.

Djursdala förekommer också i en av hans Louise Hård-böcker. 

– Det är två som blir hängda vid kyrkan. Något mer elakt där gör jag nog inte, säger han och skrattar.

Att skriva om Djursdala, Hultsfred och Vimmerby, är det ett sätt att hålla kontakten med där du växte upp?

– Lite så blir det. Att sitta i Stockholm och skriva det här med det perspektivet gör att man ser det som är bra med landsbygden. Mina historier är hemska, men man lyfter fram miljön. Avståndet ger mig det perspektivet och gör att jag längtar lite. 

Mer och mer uppmärksamhet

Responsen på Morden på Mörkö har varit övervägande mycket positiv hittills.

– Det har varit över förväntan, säger han och berättar att det börjar bli allt mer uppmärksamhet häromkring också:

– Ni har ju skrivit om mig tidigare, men annars har det inte varit så mycket uppmärksamhet lokalt. Nu är det fler och fler som skriver om det och jag märker av det på andra sätt också. Bland annat har biblioteket i Hultsfred hört av sig och vill att jag ska komma och berätta. Jag har fått en del kommentarer på Facebook också och så har jag inte känt tidigare.

Skulle du vilja ägna dig åt det här på heltid?

– Jag trivs väldigt bra egentligen med hur jag har det nu, men det är lite svårt att hinna med. Att kunna leva på författarskapet är en dröm som skulle ge helt andra möjligheter. Men att ha ett jobb att gå till ger struktur och sammanhang. Men skulle det börja gå riktigt bra så väljer jag författarskapet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: