Annons:

Sök

Annons:

Avled efter besök på hälsocentral – lex Maria-anmälan har upprättats

Foto: Pixabay

Avled efter besök på hälsocentral – lex Maria-anmälan har upprättats

En patient avled i hjärtsjukdom kort efter att han besökt en hälsocentral i södra länet. Nu har chefsläkaren Mattias Alvunger gjort en anmälan enligt lex Maria, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det aktuella fallet rör en 76-årig man som fick tilltagande besvär med andfåddhet och tryck i bröstet vid lätt ansträngning. Dessutom fanns det en känd hjärtsjukdom som tidigare hade behandlats med kranskärlsingrepp vid ett par tillfällen flera år tidigare.

”Vid besöket hos läkare på hälsocentralen under eftermiddagen hördes tecken till vätska i lungorna och blodtrycket uppmättes lågt. Misstanke fanns om kärlkramp och hjärtsvikt. Ett blodprov togs och patienten fick rekommendation att använda nitroglycerin och att vid försämring ringa efter ambulans. Senare på kvällen försämrades patienten och under natten larmades ambulans. Det var då en svår hjärtsvikt och efter ankomsten till sjukhus fick patienten hjärtstopp och kunde inte återupplivas. Sjukdomshistorien och avvikelserna vid undersökningen på hälsocentralen borde ha föranlett en mer noggrann undersökning med EKG och mätning av syrehalten. Vid känd kranskärlssjukdom med lättutlösta symtom och avvikande undersökningsfynd fanns starka skäl att överväga akut utredning på sjukhus. Det skulle ha gett större möjlighet för adekvat övervakning och tidigare insatt behandling. Avsteg från en mer rekommenderad handläggning har i detta fall medfört allvarlig vårdskada”, skriver Region Kalmar län i pressmeddelandet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: