Annons:

Sök

Annons:

Varmaste juli någonsin –

Juli blev den varmaste månaden någonsin och FN varnar nu för klimatet. Foto: MSB

Varmaste juli någonsin – "Med fortsatta utsläpp kommer rekorden krossas"

Juli 2019 blev varm globalt sett. Till och med den varmaste månaden som någonsin uppmätts. Det visar data från Earth observation network.

Annons:

Juli är vanligtvis årets varmaste månad, men i år slog månaden alla rekord sedan tillförlitliga mätningar inleddes på 1800-talet. 

Årets julimånad var 0,04 grader varmare än det tidigare rekordet från juli 2016, då väderfenomenet El Niño dessutom drev upp temperaturerna. Det visar data från EU:s satelitbaserade Earth observation network.

– Med fortsatta utsläpp av växthusgaser och dess resultat på globala temperaturer kommer rekorden att fortsätta krossas i framtiden, säger Jean-Noel Thepaut, chef på EU:s europeiska klimatforskningscentrum Copernicus, i ett uttalande.

"Bara vara toppen på isberget"

Under sommaren 2019 har det slagits värmerekord i flera länder i Europa och det har varit omfattande skogsbränder i bland annat den arktiska regionen.

– Den extraordinära hettan följdes av dramatisk issmältning på Grönland, på Arktis och på europeiska glaciärer. Det har härjat aldrig tidigare skådade skogsbränder på Arktis för andra månaden på raken, vilket förstört tidigare orörda skogar. Detta är inte science fiction, detta är verkligheten med klimatförändringar. Det händer nu och det kommer att bli värre framöver om man inte agerar mot klimatförändringarna direkt, säger Petteri Taalas, generalsekretare på Världsmeterologorganisationen, enligt tidningen Independent.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att åren 2015 till 2019 väntas bli de fem varmaste åren genom tiderna.

– Om vi inte agerar mot klimatförändringarna nu så kommer dessa extrema väderhändelser bara att vara toppen på isberget, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: