Annons:

Sök

Annons:

Simlegendaren signerade sin barnbok – vill se simhall i Vimmerby

Therese Alshammar var i Vimmerby under "Vimmerby berättar". Foto: Simon Henriksson

Simlegendaren signerade sin barnbok – vill se simhall i Vimmerby

Therese Alshammar är en av världens främsta simmare genom tiderna. I år har hon även släppt barnboken "Aysa i simhallen", vilken hon signerade på Vimmerby bokhandel i samband med "Vimmerby berättar".
– Jag älskar Vimmerby, det är fantastiskt, säger hon.

Annons:

Hon är en av de mest framgångsrika simmarna genom tiderna. Under sina aktiva år samlade hon på sig inte mindre än över 70 internationella mästerskapsmedaljer.

Men vad gör man när karriären är slut?

Therese Alshammar skrev en barnbok – om en flicka i simhallen.

– Jag började faktiskt att skriva på den innan jag själv slutat simma. När jag fick barn tyckte jag att det var jättehärligt att läsa ihop med barnet. Jag tyckte att det saknades böcker om att simma, böcker som var varma, inbjudande och lockande. Därför började jag skriva. Plötsligt hade jag väldigt många sidor och gick till förlaget med det, berättar Therese Alshammar. 

Boken "Aysa i simhallen" släpptes nu under 2019.

– Samma år, alltså i år, kom det ytterligare tre böcker som utspelade sig i simhallar, så uppenbarligen var det ett tema som saknades, där det mer var ett äventyr kring det.

Hur mycket har du plockat från dig själv?

– Nästan helt från mig själv. Jag har försökt hitta på det som funkar med mitt barn i vattnet och tagit mycket från mig själv. Det var en som sa tidigare i dag att det var bra att jag skrivit att man inte ska springa i simhallen. Det ropar man alltid och så springer barnen ändå, säger hon och skrattar.

"Älskar Vimmerby"

På lördagen var hon på Vimmerby bokhandel och signerade sin egen bok för Vimmerbyborna i samband med barn- och ungdomslitteraturfestivalen. 

– Det är jätteroligt att det är ett sånt intresse och det är en väldigt fin lokal. 

Hennes relation till Vimmerby är nog mer intim än många kanske visste.

– En av mina allra bästa kompisar är från Djursdala, så jag är ganska bekant med Vimmerby. Det är en väldigt trevlig stad och inbjudande med Astrid Lindgrens Värld. Det finns mycket här för den yngre publiken. Jag älskar Vimmerby, det är fantastiskt.

Är det barnen eller deras föräldrar som blir mest starstrucked av att se dig?

– Haha, min publik är nog historiskt sett mer vuxen, men jag hoppas att barnen ska lära sig känna igen den här flickan och både vilja simma och läsa. Mina barn tycker det är roligare med återkommande figurer och animerat och än så länge är det bara en bok. 

Kan du tänka dig att fortsätta skriva?

– Det har varit en jättebra erfarenhet och fantastiskt roligt, så det kan jag definitivt tänka mig att göra igen.

Vill se simhall 

Therese Alshammar passade samtidigt på att försöka trycka på för en simhall i Vimmerby.

– Det finns mycket för barn, så det borde vara fantastiskt med en simhall här också. Det finns ändå utrymme tänker jag med mycket besökare och invånare. Att simma är livsviktigt och det finns ju jättemycket sjöar och vatten här. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: