Annons:

Sök

Annons:

NY AMBULANSSTATION FÖR 15 MILJONER BYGGS I VIRSERUM

På den stora gräsytan vid norra infarten till Virserum ska en ny ambulansstation byggas och står klar i början av 2022. På bilden syns regionpolitikerna Yvonne Hagberg (S), Per-Inge Pettersson (C) och Johanna Wyckman (L). Foto: Ossian Mathiasson

NY AMBULANSSTATION FÖR 15 MILJONER BYGGS I VIRSERUM

En ny ambulansstation är redo att byggas i Virserum för strax över 15 miljoner kronor. Om drygt två år ska arbetet vid den norra infarten till Virserum vara klart.
– Vi hoppas att alla diskussioner om att vi inte satsar i Virserum försvinner, säger regionrådet Yvonne Hagberg (S).

Annons:

Det var ett glatt besked som tre representanter för Länsunionen i Region Kalmar län hade med sig till Virserum på fredagseftermiddagen. Satsningen på att bygga helt nya lokaler för ambulansverksamheten i Virserum blir verklighet. Den nya ambulansstationen ska byggas på den stora gräsytan vid den norra infarten till Virserum. 

– Det känns kul att få presentera detta förslag som är klart för beslut, säger Yvonne Hagberg.

Ambulansverksamheten i Virserum har varit en orosfråga för invånarna i Virserum. Den nuvarande ambulansstationen i form av ett garage har varit dåligt och så lågt i tak att dagens moderna ambulanser inte lyckats komma in. 

– Lokalerna har inte varit särskilt ändamålsenliga, de är slitna och nedgångna. Det hade varit svårt att renovera den och det har inte varit något alternativ att varken gräva neråt eller höja taket för att få in de nya ambulanserna. Vår lösning har under en längre period varit att använda äldre, men fullt fungerande, ambulanser och jourrummet har legat på övervåningen så de har haft lite problem med att komma iväg på 90 sekunder, säger Yvonne Hagberg. 

Byggnation för mångmiljonbelopp

Under 2017 utreddes ambulansverksamhetens placering i Hultsfreds kommun och ett förslag var att flytta ambulansstationen till Målilla och bara ha en station i kommunen. 

– Vi vill behålla ambulansstationerna i Virserum och Hultsfred, säger Hagberg.

Nu är det klart att en sprillans ny ambulansstation i Virserum ska byggas i ett plan med solceller och bergvärme som värmesystem. Byggytan uppgår till 300 kvadratmeter och tomten ligger på drygt 2 500 kvadratmeter.

En beräknad kostnad för byggnationen uppgår till 15,3 miljoner kronor.

– Syftet är att skapa hållbara och funktionella lokalerna med en god arbetsmiljö och minska inställelsetiden. Stationen hamnar på en mycket bättre plats rent logistiskt sett till utryckningar. Från garaget mitt i Virserum är det svårt att ta sig ut snabbt och det är smågator, säger Hagberg. 

"Vi gör en storsatsning"

Regionen satsar på nya lokaler för ambulansverksamheten och det behövs ingen ny detaljplan eftersom det ligger på ett industri- och handelsområde. Det byggs för en ambulans och Hagberg berättar varför det inte byggs för fler ambulanser.

– Jag tror inte att det finns ett tillräckligt stort behov men det är möjligt att det kan få plats två ambulanser. Men det är bemannat för en dygnet runt-ambulans så det är ingen beredskapsstation, säger och tillägger: 

– Det känns fantastiskt roligt. Vi hoppas att alla diskussioner om att vi inte satsar i Virserum försvinner. Vi gör en storsatsning som inte bara är viktig för Virserum utan för alla runt omkring. Ambulansen går över länsgränserna till både Jönköpings län och Kronobergs län, säger hon. 

Johanna Wyckman (L), ledamot i regionfullmäktige, gav information om hur planen för byggnationen ser ut. 

– Ett inriktningsbeslut tas i november och det blir ett genomförandebeslut i augusti 2020. Byggnationen pågår under 2020 med invigning i början av 2022. Det blir antingen i januari eller februari, säger Johann Wyckman. 

"Visar på långsiktighet"

Per-Inge Pettersson (C), ersättare i regionfullmäktige, tycker att beslutet ligger i linje med överenskommelse som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna gjorde inför mandatperioden. 

– Vi ska jobba för att utveckla nära vård, ambulansverksamheten är en viktig del i det. Nybyggnationen blir i ett bra strategiskt läge och ger snabbare insatser till patienter. Bygger man nytt så visar det på långsiktighet, säger Per-Inge Pettersson. 

Region Kalmar län ska försöka sälja hela fastigheten som den nuvarande ambulansstationen finns i. I den fastigheten finns i dagsläget två privata läkare som hyr lokaler för sina hälsocentraler. 

– Ambitionen är att sälja hela fastigheten. Vi kommer inte ha kvar någon verksamhet i stort sett, säger Hagberg. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: