Annons:

Sök

Annons:

Solceller ger mer än befolkningen tror –

Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, tycker inte att man ska vänta med att skaffa solceller. - Man får igen det dubbelt upp.

Solceller ger mer än befolkningen tror – "Lika mycket sol som Tyskland"

Invånare i Kalmar län tror inte att det betalar sig med solceller eftersom man tror att solen inte skiner tillräckligt. I statligt ägda Vattenfalls solrapport bevisar man motsatsen.
– Mellansverige har lika många soltimmar som i Tyskland, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Många invånare i Kalmar län har varit tveksamma till solceller för elproduktion och den främsta orsaken har varit tron på att solen inte skiner tillräckligt. Vattenfall har just sammanställt en Solrapport som visar att Kalmar län är en bra plats att producera solel på.

– Allra bäst är ju förstås östkusten och Kalmar är inget undantag. Man kan lätt tro att Sverige inte har tillräckligt med sol men sanningen är den att vi har lika mycket sol som Tyskland, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach Vattenfall.

 Billigare än vad man tror

Han tycker att det är synd att uppfattningen är sådan vilket gör att färre installerar solel i Kalmar Län.

– Man tror också att det är dyrare än vad det i själva verket är. Installering av solceller är en långsiktig lösning och ser man till ekonomin ger det dubbelt igen.

De största anledningarna till att man installerar solceller är främst de ekonomiska och klimatet. Lasse Ejeklint menar att man också ska se det som en investering eftersom solceller gör att värdet på ett hus höjs med cirka 14 procent.

– Det är dumt att vänta med att sätta solceller på taket. Våren är ett perfekt tillfälle. Sverige har rätt bra bidrag också som man får för att installera.

 Bra stöd med bidrag

Han hänvisar till rotavdraget som är 9 procent och man kan även söka bidrag från Länsstyrelsen där man får 20 procent tillbaka på kostnaden. Man kan inte få bägge stöden och just nu är väntetiden lång och osäkerheten stor när det gäller investeringsstödet.

– Det finns inget annat än att vinna på detta. Producerar man dessutom mer el än vad man gör av med så säljer man det som blir över och det blir ju också några extra kronor. Att installera i solceller är bra för både plånboken och klimatet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: