Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkaren om samhällsspridning:

Lisa Labbé Sandelin är övertygad om att läget blir värre i Kalmar län. Foto: Pressbild

Smittskyddsläkaren om samhällsspridning: "Övertygad om att det blir värre"

Nu råder samhällsspridning i hela Kalmar län. Men det värsta har inte upplevts än, menar Lisa Labbé Sandelin.
– Jag är helt övertygad om att det blir värre, säger smittskyddsläkaren.

Annons:

Torsås, Kalmar och Vimmerby kommun har haft samhällsspridning av covid-19 sedan tidigare. På tisdagen gick Region Kalmar län ut med att det råder samhällsspridning i hela länet. 

– Dels är det så att det tickar, dock fortfarande rätt långsamt, in nya fall varje dag och dels är det mer spridning geografiskt i länet än tidigare. Jag är övertygad om att våra bekräftade fall bara är toppen av isberget. Det är jag för att vi endast provtar de som behöver läggas in på sjukhus. Då känner vi att det är bättre att markera att det här gäller hela länet. Annars kan folk invaggas i en falsk trygghet, att min kommun är inte utpekad än, så här är det lugnt och så vidare, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hon poängterar också återigen att det dröjer en tid innan man kan se hur läget är i länet i dag. 

– Det som sker och pågår i samhället just nu syns först om tio till 14 dagar i både provtagning och inläggning på sjukhus. Det har kommit data från Folkhälsomyndigheten om att resandet har minskat i påsk, men att dra några slutsatser av det är för tidigt. Hur vi levde i påsk kan vi se först om två veckor. Det kan göra att man blir frustrerad, man vill ha ett kvitto direkt men det är inte så lätt. När vi får sjukdomsfall på sjukhuset är de smittade en till två veckor tidigare. Det är en eftersläpning där och det vi har i dag är hur vi betedde oss två veckor tidigare. 

Finns stort mörkertal

Lisa Labbé Sandelin kan dock inte på rak arm svara för om det finns bekräftade fall i samtliga länets kommuner.

– Vi ser en samhällsspridning i hela länet, det kan jag säga. 

Hur ser du ut i Västervik, Vimmerby och Hultsfred?

– Det är mer i Västervik än i Hultsfred. I Vimmerby har det hörts mycket om misstänkta fall. Men jag vill inte gissa. Det rör på sig runt om i länet, det är vad jag kan säga. Vi ser också ett ökat antal patienter som vårdas i Västervik. 

Hur många patienter vårdas i Västervik just nu?

– Den senaste uppgiften från i morse är fyra stycken, men den ska man ta med en nypa salt eftersom det kan förändras hela tiden. Vi är fortfarande väldigt förskonde i Kalmar län.

Jag vet en person som legat länge med symtom på covid-19, men som inte testas på grund av att hen inte har svårt att andas eller befinner sig i någon riskgrupp. Hur många sådana fall har ni fått till er?

– Det går inte att säga. Vissa hör av sig till infektionskliniken, vissa till hälsocentralen och vissa till 1177. Folkhälsomyndigheten har också ändrat kraven på vilka fall som ska rapporteras till smittskyddsläkaren. Därför har jag ingen koll på det längre. I början rapporterades även misstänkta fall till mig. Men det finns ett stort mörkertal där förstås.

Gått om influensan

Lisa Labbé Sandelin säger att covid-19 har gått om säsongsinfluensan även i Kalmar län.

– I början hade vi fler fall av influensan, men nu har covid-19 helt klart gått om. Vi har bara haft sporadiska fall av influensa sista veckan. Vi har också börjat lära oss att känna igen den här nya sjukdomen. Man ligger pall i två veckor, får lite hosta och ont i halsen och kanske lite feber, men sen blir man lite bättre. Därefter blir man sämre igen och får andningssvårigheter, tryck över bröstet och feber. Det är en klassisk bild som beskrivs nu. Sedan finns det förmodligen väldigt många fler med lindriga symtom än den här typiska bilden. Jag är helt övertygad om att det är väldigt många. Det här är bara toppen av isberget. 

Ännu går det inte att säga något om hur många det är.

– Vi vet fortfarande för lite. Man har börjat att mäta antikroppar i blodet i Stockholm för att se hur många som har haft covid-19. Det dröjer lite tills den metoden kommer till Kalmar, men kanske om några veckor. Då får vi ett mått på hur det här har spridit sig i samhället.

Då hoppas ni att det är många, för flockimmunitetens skull och så vidare?

– På ett sätt hoppas man det. Men jag tror fortfarande att vi är i början av det här. Det är svårt att gissa och visst har vi en del smittspridning, men vår kurva här har inte stuckit iväg. Vi är tidigt i förloppet fortfarande.

Det kommer bli värre i Kalmar län?

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli värre. Vårt mål är att få den här utslätade kurvan och än så länge har den inte stuckit iväg. Man får fortsätta hoppas att efterlevnaden av de allmänna råden är god. Det är viktigt att förstå att det här kommer ta många, många månader. De här råden kommer gälla under lång tid framöver. Tyvärr är det så.

"Vill veta hur stor skadeverkan är"

Hittills har fem personer med bekräftad covid-19-smitta avlidit i Kalmar län. Därutöver finns flera dödsfall som med stor sannoliket också beror på det nya coronaviruset. Totalt 80 personer har bekräftats smittade.

– Hur många det är kan jag inte säga. Jag får inte kännedom om dem längre, men vi har fall som vi bedömer med sannolikhet är covid-19. Men nu kommer jag inte kunna svara på den frågan. Vi får hoppas att den statistiken kan komma i ett senare skede. Man vill ändå veta hur stor skadeverkan den här sjukdomen gör.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: