Annons:

Sök

Annons:

Coronatester igång i Vimmerby:

Nu har provtagningen kommit igång i Vimmerby. Foto: MostPhotos

Coronatester igång i Vimmerby: "Rädsla för undanträngningseffekter"

Den här veckan har provtagning av covid-19 inletts på hälsocentralen i Vimmerby. Hittills har fem prover gjorts och samtliga har varit negativa.
– Vi har tagit höjd, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den här veckan började provtagningen av personer med förkylningssymtom som arbetar inom vård och omsorg. Hittills har hälsocentralen i Vimmerby testat fem personer – men ingen har varit smittad.

– Innan vi drog igång hade vi en dialog med kommunen eftersom det är kommunens och regionens personal som jobbar inom vård och omsorg som ska provtas. Varken vi eller Vimmerby kommun hade särskilt många hemma med förkylningssymtom när vi började planera, men vi kände ändå att det var bättre att ta höjd. Därför har vi avsatt ett antal tider under veckan för det här, berättar Camilla Ljungdahl, verksamhetschef för Vimmerby hälsocentral.

"Får se hur det utvecklar sig"

Men provtagningen har inte tagit särskilt mycket tid i anspråk. I tisdags gjordes ett test, i onsdags likaså och i torsdags tre. Ingen av dem var covid-19-positiv. 

– Fem totalt i en så pass stor verksamhet är inte så många. Sedan kan det komma personer som jobbar i en annan kommun men som är listade hos oss. Vi har tagit höjd för det och får planera vecka för vecka. Vi jobbar med tidsbokning, så vi bokar in tider dagen efter. Vi har inga tider på fredagar eftersom proverna ska ned till Kalmar och analyseras. Vi är också flexibla. Har vi lagt upp åtta tider som bokningsbara och ser att bara fyra är bokade, då gör vi om den timmen till vanlig patienttid. Vi har en flexibilitet för att det inte ska innebära någon undanträngningseffekt eller för att det ska ta resurser. Det har funnits en rädsla för det, men har fungerat mycket bra hittills. 

Det är heller ingen brist på provtagningsmaterial. 

– Nej, inte nu. Blir det mycket provtagning får vi beställa mer, vi får se hur det utvecklar sig. 

"Vet inte hur inhemsk turism ser ut"

Camilla Ljungdahl säger också att man har säkrat upp på ett bra sätt för att minimera risken för smittspridning på hälsocentralen.

– Vi har ett speciellt provtagningsrum och en speciell ingång för att minska risken. Personalen har skyddsutrustning precis som föreskrifterna är. Det känns tryggt. 

Hon är dock noga med att poängtera att man inte får bli naiv. 

– Om en person provtas, är negativ och går och jobbar igen, men sedan blir förkyld, får hosta, snuva och feber får man inte tänka att man inte har covid-19 för att det tidigare provet var negativt. Det är viktigt att vara försiktig och inte invaggas i falsk trygghet. 

Länge har det pratats om att provtagningen ska öka. Hur är ni förberedda för att samhällsviktig verksamhet och i förlängningen även allmänheten ska provtas?

– Vi står inför en sommar med halverad bemanning inom alla yrkeskategorier. Det finns en oro för att klara hela verksamheten och dessutom ökad provtagning. Men det får vi se hur det blir. Vi vet inte hur inhemsk turism kommer se ut, men jag tänker att om vi får ett uppdrag med mer generös provtagning får vi försöka anpassa oss efter det.

"Får inte slappna av"

Att hälsocentralen kommer tvingas dra ned på personalen i sommar är dock klart.

– Vi får gå ner på halv styrka. Vi har haft väldigt svårt att hitta sjuksköterskevikarier och även medicinska sekreterare. Det hade varit ett problem även utan covid-19 och har varit så i flera år. 

Vimmerby kommun tycks fortfarande vara lindrigt drabbad. Vimmerby är en av få kommuner utan tio bekräftade fall. 

– Vi är lite förvånade. Alla som vi har provtagit är negativa. Utifrån vårt perspektiv har vi inga positiva provsvar och statistiken från regionen visar också att det är under tio bekräftade fall i Vimmerby.

Vad tror du att det kan bero på?

– Grunden är basala hygienrutiner och det är både vår och kommunens personal duktig på. Med den grunden och att man är lite mer försiktig, spritar mer och använder skyddsutrustning blir det en bra effekt. Tänket måste in och är man hos en smittad person är det viktigt att klä sig på ett visst sätt och även klä av sig på ett visst sätt. Grunden med att tvätta händerna med tvål och vatten och ha korta naglar kommer man väldigt långt på, tänker jag. Kommunen har också varit på tå när det gäller besöksförbud och att använda skyddsutrustning. Vi har haft en bra dialog kring just de delarna, säger Camilla Ljungdahl men betonar:

– Fast det gäller att inte slappna av. Vi måste hålla i, hålla ut och hålla avstånd. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: