Annons:

Sök

Annons:

Över 100 anställda berörs av nedläggningen: ”En sorglig dag

116 anställda blir av med jobbet när Glamox avvecklar sin anläggning i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

Över 100 anställda berörs av nedläggningen: ”En sorglig dag"

Hultsfreds kommun förlorar en stor och viktig arbetsgivare. Glamox lägger ner sin fabrik och ska flytta produktionen utomlands. Över 100 anställda berörs. 
– Det är en sorglig dag i Glamox historia när vi tvingas lägga ner en fabrik, säger Rune E. Marthinussen, koncernchef för Glamox Group och styrelseordförande för Glamox AB.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För en kort stund sedan kom det tråkiga beskedet att belysningsföretaget Glamox AB inleder fackliga förhandlingar om att avveckla verksamheten vid fabriken i Målilla. Förhandlingarna gäller samtliga 116 anställda.

– Det känns inte bra. Vi har haft fabriken i Målilla sedan 2009 och vi har många fina fabriker inom koncernen. Fabriken i Målilla är en av dem. Det är en mycket jobbig situation som vi är inne i. Det finns inget beslut taget än men vi har inlett möte med fackliga föreningar som vi förhandlar med, säger Rune E. Marthinussen. 

"Måste vidta åtgärder"

Han berättar att nedläggningen sker som en del i bolagets pågående strategiska utvärdering av sin produktionskapacitet och anläggningsstruktur. 

– Vi startade ett projekt i december i fjol för att gå igenom hela fabriksstrukturen i Glamox. Vi såg att marknaden har avtagit en del efter flera år av god tillväxt. Sedan kom coronakrisen som har förändrat våra framtidsutsikter och gör att vi måste vidta åtgärder för att anpassa oss efter marknaden, säger han.

Koncernchefen säger att fabriken i Målilla inte har förutsättningar för expansion och utveckling utifrån behoven som de har identifierat. 

– Det är en relativt liten men ändå modern fabrik som vi kan inte kan investera ytterligare i. Den är full och vi kan inte göra ytterligare investeringar. Vi ska fokusera på andra fabriker som ligger i lågkostnadsland och vill fokusera på att investera i fabriker som har större kapacitet. 

"En sorglig dag"

Förhandlingarna omfattar förslag att flytta produktionen till fabriker i Estland (95 procent) och Norge (fem procent)

Hur blir det med personalen, kan de följa med utomlands?

– Det kan vara en möjlighet om någon har önskemål om att få flytta med. 

På vilket sätt ska ni ta ansvar för de anställda i Målilla?

– Vi måste sätta oss ner och diskutera med fackföreningarna så jag vill inte kommentera det nu. Det är klart att vi vill ställa upp som ansvarig arbetsgivare i denna tuffa situation.

Vad har du för känsla när nedläggningsbeslutet är fattat?

– Det är en sorglig dag i Glamox historia när vi tvingas lägga ner en fabrik. Det är inget som jag önskar att göra. 

Det är inte klart när fabriken i Målilla läggs ner. Nu inleds förhandlingarna med fackförbunden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: