Annons:

Sök

Annons:

  • Bott i Storebro i nio år – nu riskerar de att utvisas:

    Gabriel, Biniam, Sami och Sara har rotat sig i Storebro. Nu riskerar de att utvisas. Foto: Simon Henriksson

  • Bott i Storebro i nio år – nu riskerar de att utvisas:

    Både Biniam och Sami älskar fotboll.

Bott i Storebro i nio år – nu riskerar de att utvisas: "Krossar mitt hjärta"

För nio år sedan kom familjen till Storebro. Sedan dess har familjen vuxit med Gabriel, som är född i Sverige. Nu riskerar hela familjen att utvisas till Etiopien.
– Det här beslutet har krossat mitt och familjens hjärta, säger pappan Biniam Eshetu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Biniam Eshetu lämnade sitt hemland Etiopien 2011 på grund av den politiska situationen. Biniam var själv politiker och flydde tillsammans med sin fru Sara och sin son Sami till Sverige. 

De hamnade i asyllägenheterna i Storebro och har bott i samhället i många år. De har rotat sig i samhället, barnen går i skolan, har fått många vänner och spelar fotboll i Storebro IF.

Men familjen har aldrig fått det där positiva beskedet om att de får stanna i Sverige. Nu har familjen fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd och riskerar att utvisas från Sverige till ett land där den yngste sonen, Gabriel, inte ens är född.

– Det här beslutet har krossat mitt hjärta och skadat både mig och hela min familj, säger Biniam Eshetu när vi träffas i Storebro på tisdagen.

Något exakt datum för utvisning har de inte fått.

– Min advokat har sagt att ärendet ska överklagas, men det är en väldigt liten chans att det går igenom. Det är kanske tre procents chans att Högsta Domstolen accepterar överklagandet.

"Här han har sitt liv"

Beslutet är väldigt färskt och något överklagande har inte lämnats in eftersom beslutet ännu inte kommit i pappersform. Men vad beskedet har gjort med familjen är uppenbart.

– Jag känner mig väldigt deprimerad och vet inte hur jag ska gå vidare i livet. Vår yngsta son är född i Sverige och han vet ingenting än. Han är för ung för att förstå konsekvenserna av beslutet. Men vår äldsta son är mycket ledsen. Jag var rädd för att berätta för honom, så hans mamma berättade det för honom. Han är jätteledsen över det här, det är här han har sina kompisar och sitt liv, säger Biniam Eshetu.

Den äldsta sonen har hunnit bli 13 år och har spenderat den största delen av sitt liv i Sverige. 

– Min son har varit här i nio år och kan inte prata mitt hemlands språk. Han förstår, men han kan inte prata. Han har svenska vänner och det här är hans hem. Vad är det för mänskligt med att ta honom till Etiopien? Det är inte rätt. 

"Mycket tacksam för det"

Familjen har kommit in väl i samhället och bland annat har Biniam, som själv spelade fotboll i sin ungdom i Etiopien, varit med och tränat sonens lag i Storebro IF. 

– Både jag och min fru har varit aktiva i samhället och varit en del av det. Jag vet inte hur jag ska gå vidare med mitt liv nu. Storebro är hemma för oss och min ena son är till och med född här. Vi är väldigt tacksamma för stödet från hela samhället, de stöttar oss verkligen i det här. Jag är mycket tacksam för det.

På grund av Biniams politiska bakgrund, som var själva orsaken till flykten, kan han inte återvända med sin familj, säger han.

– Min fru fick också problem på grund av mina aktiviteter. Jag hade en Youtubekanal och var ledaren för en stor demonstration mot regeringen. Jag är rädd för mitt och min familjs liv. Jag har fått hot både i Etiopien och i Sverige. Min fru blev torterad i Etiopien på grund av mig och därför tog jag dem från mitt land, för att rädda både deras och mitt liv. Kommer vi dit kommer ingen hjälpa oss. Om vi dödas eller sätts i fängelse kommer ingen stå upp för oss. 

"Älskade mitt land"

Även om verkligheten naturligtvis är dyster just nu, har familjen inte helt gett upp hoppet.

– Migrationsverket skulle låta mig stanna i Sverige om de gick igenom min ansökan grundligt och alla bevis. Men jag är inte säker på att de kommer göra det. Jag var tacksam för Migrationsverket när vi kom hit och sökte asyl, då tog de hand om oss. Men jag trodde att vi kom hem. Jag älskade mitt land och hade jag inte varit rädd för mitt liv hade jag inte lämnat Etiopien. Jag spenderade mycket pengar på att vi skulle komma hit och vi trodde att Sverige var ett land som var en förebild för andra länder när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. 

Vi söker Migrationsverket för kommentarer kring beslutet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: