Annons:

Sök

Annons:

Stor ökning av antalet fällande våldtäktsdomar efter nya lagen

Antalet fällande våldtäktsdomar har ökat efter samtyckeslagen. Foto: MostPhotos

Stor ökning av antalet fällande våldtäktsdomar efter nya lagen

Med 75 procent har antalet fällande våldtäktsdomar ökat sedan samtyckeslagen trädde i kraft 2018. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Samtyckeslagen, som innebär att sexuell aktivitet är straffbart om den ena parten inte deltar frivilligt, började gälla från och med juli 2018. 

Numera går det att dömas för våldtäkt även om gärningsmannen inte har använt sig av våld eller hot. Nu visar en rapport från Brå att antalet fällande domar i våldtäktsmål ökat ordentligt sedan lagen implementerades. 

2017 avkunnades 190 fällande domar och två år senare var antalet 333. Ökningen är 75 procent.

− Det tyder på att lagändringarna har fått större effekt än vad många trodde. Vår genomgång visar tydligt att nya typer av övergrepp nu leder till åtal och fällande domar, säger Stina Holmberg forsknings- och utredningsråd på Brå, i ett pressmeddelande.

Få döms för oaktsam våldtäkt

Enligt Brå handlar de fällande domarna ofta om situationer där målsägaren reagerat "passivt" på övergreppet. I samband med den nya lagen infördes också ett nytt brott vid namn oaktsam våldtäkt. Brottet innebär att man kan dömas för våldtäkt om personen varit grovt oaktsam i frågan om den andra personen deltar frivilligt eller inte. 

Men enligt Brå handlar bara tolv av de nya fällande domarna om just oaktsam våldtäkt. Enligt Brå anser domstolarna att oaktsam våldtäkt ofta är svårt att applicera och friar i stället den tilltalade alternativt dömer för "uppsåtlig" våldtäkt. 

− Vi har sett svårigheter när det gäller att avgöra både hur långt det straffbara området sträcker sig och vad som ska ses som uppsåt respektive grov oaktsamhet. Dessa tillämpningsproblem riskerar att äventyra rättssäkerheten. Det är därför viktigt att det kommer fler vägledande avgöranden i högre instanser. Det som framförallt behöver klargöras är vad som ska ses som ett uttryck för frivillighet och när ett sådant går att bortse från, säger Stina Holmberg.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: