Annons:

Sök

Annons:

DÖDSTALET: Över 50 personer har gått bort i covid – flera i Västervik

52 personer i länet har dött i covid-19 och fyra av dem i Västerviks kommun. Foto: MostPhotos

DÖDSTALET: Över 50 personer har gått bort i covid – flera i Västervik

Över 50 personer i länet har gått bort i covid-19. Det visar Socialstyrelsens dödsorsaksregister fram till och med 10 juni. Där redovisas även antalet dödsfall per kommun. I norra delen av länet är det bara Västervik som är över fyra fall. 

Annons:

Socialstyrelsens dödsorsaksregister är det närmaste vi kommer det verkliga dödstalet i covid-19. Fram till den 10 juni hade 4 663 personer dött i covid-19 och av dem var det 88 procent som hade laboratiebekräftad covid-19. Övriga fall baseras på läkares dödsorsaksintyg.

Smittskyddsläkaren i Region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, har tidigare sagt att Socialstyrelsens dödsorsaksregister är det mest sanna.

Fått in smittan på äldreboenden

Kalmar län har 52 döda enligt den senaste siffran. Bara fyra regioner i landet ligger lägre än så. Minst dödsfall har Gotland med fyra stycken. Av de 4 663 döda i landet var bara 452 under 70 år.

I länet är Mönsterås och Torsås värst drabbade med tolv dödsfall vardera. Båda har fått in smittan på äldreboenden.

– Det blir väldigt tydligt i statistiken att enskilda utbrott på äldreboenden har fått stora konsekvenser. Exempelvis har både Torsås och Mönsterås tolv dödsfall vardera. Och där har smittan kommit in på äldreboenden, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Fyra dödsfall inom hemtjänsten

Västervik ligger på fem dödsfall, varav fyra av dem har varit brukare inom hemtjänsten. Hultsfred har färre än fem dödsfall och därför redovisas inte den exakta siffran. Vimmerby ligger på noll och det gör även Emmaboda och Högsby.

Kalmar har åtta dödsfall och Mörbylånga fem. Borgholm, Nybro, Oskarshamn ligger på mellan 1-4 dödsfall.

På dagens pressträff trycke Labbé Sandelin på att rekommendationerna måste följas. Det handlar om att hålla fysiskt avstånd, att tvätta händerna ofta, att stanna hemma vid minsta symtom och att skydda våra äldsta.

– Faran är inte på något sätt över. Vi kommer att få leva med covid-19 under lång tid framöver. Därför måste vi hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: