Annons:

Sök

Annons:

Region Kalmar sämst i Sverige förra veckan – saknar tidsplan för antikroppstester

Region Kalmar testade minst personer av alla regioner förra veckan. Foto: Jakob Karlsson

Region Kalmar sämst i Sverige förra veckan – saknar tidsplan för antikroppstester

Region Kalmar var sämst i landet på att coronatesta sin befolkning förra veckan. Någon tidsplan för när man kan komma igång med antikroppstester finns inte ännu.
– Vi jobbar med frågan, sa Ingeborg Eriksson, regiondirektör på gårdagens pressträff.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För en månad sedan lovade regeringen att testningen i landet skulle öka kraftigt. Över sex miljarder skulle skjutas till för att få igång en bred testning av befolkningen – både när det gäller vilka som har covid-19 (pcr-test) och vilka som haft covid-19 (antikroppstest).  

Först på fredag kan allmänheten i länet testa sig för corona. Det är i ett läge där Kalmar län är klart sämst i hela landet. Förra veckan gjordes 224 tester per 100 000 invånare i länet. Den näst sämsta regionen låg på 327 och det är Sörmland. Bäst är Norrbotten med hela 1 412. Samtliga grannregionen testar minst dubbelt så många som Kalmar län sett till deras befolkning. 

 "Måste bli bättre"

Först på fredag kan vem som helst med symtom i Kalmar län får reda på om den har corona eller inte.

– I Folkhälsomyndighetens veckorapport kom vi väldigt långt ned i den statistiken och vi måste bli mycket bättre, vi siktar mycket högre än att komma sist, alla som behöver provtas ska kunna göra det. Men det här är en väldigt stor maskin och många bitar som ska falla på plats, sa smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på pressträffen i går. 

Vem bär ansvaret för det här?

– Precis som Lisa sa är det väldigt många pusselbitar som ska falla på plats för att ta ett sådant här steg. Vi har följt de riktlinjer som vi fått från Folkhälsomyndigheten om vilka grupper som varit prioriterade. Sedan vi fick besked om utökad testning har vi jobbat med det här intensivt och nu är jag väldigt glad och det känns väldigt bra att vi kan göra den utökade testningen på ett stabilt och tryggt sätt, sa Ingeborg Eriksson.

Planerade ni för bred testning under tiden som Folkhälsomyndigheten ville att ni skulle prioritera samhällsviktiga yrkesgrupper?

– Det har alltid funnits med, sedan är det så att det har varit en begränsande faktor när det gäller vår egen kapacitet. De nationella lösningarna var vi först i kön på att skriva avtal med. Vår egen kapacitet har begränsats av reagenspinnar och provrör.

 "Väldigt låga nivåer"

Vissa regioner är också igång med en bred antikroppstestning. Där är inte Kalmar nära och man har ingen aning om när det kan komma igång.

– Där är vi inte i dagsläget att vi kan göra det på bred front, vi har haft fokus på att få detta i land inför sommaren eftersom vi är många fler i länet under sommaren. Vår prioritering är att få till en bred pcr-testning och vi jobbar med den andra frågan, men inte på bred front.

Något resultat finns inte.

– Vi förväntar oss väldigt låga nivåer egentligen. Det finns svårigheter med antikroppstester och om man provtar brett i vårt län där vi tror att rätt få har haft infektionen finns det en ökad risk för fel resultat. Det kan vara strategiskt att vänta lite grann, sa Labbé Sandelin. 

Någon tidsplan för när antikroppstestningen är igång finns inte – och inte heller något tidskrav från regeringen.

– Det är ett uppdrag vi har precis som med pcr-testningen. Vi jobbar med frågan, sa Eriksson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: