Annons:

Sök

Annons:

  • Farmenhuset totalrenoverat:

    Nyckelhålsverandan blev rikskänt vid inspelning av första årets Farmen. Här syns Åke Hammarskjöld med familjen som ska flytta in. Mirja Holgersson, Andreas Svensson och barnen Tuva och Ella-Li. Foto: Privat

  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:
  • Farmenhuset totalrenoverat:

Farmenhuset totalrenoverat: "Ett sätt att bidra till landsbygdsutvecklingen"

Ett av Tuna Gårds torp har under de tio senaste månaderna genomgått en totalrenovering.
– Huset ligger mig varmt om hjärtat av många skäl. Här finns en speciell historia av fina torpare och hyresgäster och det har en speciell atmosfär som vi har försökt bevara när vi gått från gammalt och omodernt till toppmodernt, säger Åke Hammarskjöld. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Huset är ett av flera hus som Åke Hammarskjöld, ägare av Tuna gård, låtit totalrenovera sista åren. 

– Det är tyvärr inte lönsamt att investera så mycket på hus i landsbygden. Hyran täcker inte investeringen men jag gör ett överskott i min skogsverksamhet som jag återinvesterar i mina hus. Det är ett sätt att bidra till landsbygdsutvecklingen. Det ger permanentboende i bygden med barn i skolan, något jag brinner för. Dessutom är det en form av kulturvård av husen och jag är glad att kunna ge jobb åt de duktiga lokala hantverkare som finns här runt Tuna.

"Vilken hysteri det blev"

Huset Kolhorva blev också riksbekant när det 2001 var inspelningsplats för första säsongen av dokusåpan Farmen. Det blev stort pådrag men samtidigt hemlighetsmakeri i lilla Tuna.

- Ja, jösses vilken hysteri det blev. Jag fick lära mig vilken dragningskraft tv har på människor och att det bästa sättet att sprida något är att berätta att det är hemligt.

Deltagare var bland annat profiler som arga Qristina, fotbollsexperten Erik Niva och vinnaren, gotländska Benny. Meningen var inte att sätta ihop de mest praktiskt lagda deltagarna så jag kunde få en del sköna frågor som varför den grävda vattenbrunnen låg på ett dumt ställe. Då fick jag tålmodigt förklara att vattenbrunnen ligger lämpligen där det finns vatten.

Förvandlat till en toppmodern bostad

TV4 sökte ett charmigt men slitet torp i fin miljö med en liten ladugård och bete. Kolhorva hade allt det produktionsbolaget Strix sökte. Då fanns varken el eller rinnande vatten. I dag är torpet förvandlat till en toppmodern familjebostad med bergvärme och alla bekvämligheter men fortfarande med en blinkning åt det gamla. En del av det gamla materialet är återanvänt och tapeter och liknande är valda med stor omsorg för att återge känslan av gamla torpet. I en del av ladugården finns en orörd del kvar från farmeninspelningen. Det så kallade ”Tinget” där de röstade ut varandra. 

In i huset flyttar nu barnfamiljen Mirja Holgersson, Andreas Svensson och barnen Tuva och EllaLli.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: