Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Uppmaningen om det blir för trångt på bussen:

Man ska kliva av bussen om man känner obehag, uppmanar regionen. Foto: MostPhotos

Uppmaningen om det blir för trångt på bussen: "Kliv av om du känner obehag"

Återgången till arbete och skola efter semester och lov innebär en stor utmaning för kollektivtrafiken, menar Region Kalmar län. Uppmaningen är att välja andra färdsätt om det är möjligt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Region Kalmar skriver att hösten kommer bli en utmaning för kollektivtrafiken i Kalmar län under rådande covid-19-pandemi. 

"För att hantera ett ökat resande och samtidigt förhindra smittspridning har Sveriges kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik utformat en nationell vägledning. Den utgår från Folkhälsomyndigetens allmänna råd om att man bör välja andra färdsätt om det är möjligt samt undvika färdmedel utan platsbokning", skriver man i pressmeddelandet. 

Om man ändå åker kollektivt ska man hålla avstånd till samtliga ombord. Verksamheter som ansvarar för kollektivtrafik och allmänna färdmedel ska se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare per fordon och informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning.

– Kollektivtrafiken kommer att bedrivas på liknande sätt som tidigare under pandemin. Fortlöpande analyserar vi och följer upp resandeflödet på våra buss- och tåglinjer för att vid behov stärka upp de linjer som har många resande, säger trafikdirektör Christer Holmgren vid Kalmar länstrafik.

"Kliv av om du känner obehag"

Vägledningen rekommenderar att aktörer inom kollektivtrafiken vid behov omfördelar resurser till linjer med hög risk för trängsel. Riktlinjen lyfter även upp punkter om hur information och anvisningar till resenärer kan utformas samt hur personal på bussar och tåg ska tänka och agera vid trängselfrågor.

Resenärer som känner obehag bör själva ta beslut att stiga av fordonet om de upplever att det är för trångt eller vänta på nästa tur. 

– Vi hoppas att alla människor tar sitt ansvar när det kommer till resandet i kollektivtrafiken. De som är sjuka ska vara hemma, onödiga resor ska undvikas och de som befinner sig ombord ska hålla avstånd. Det kan vara en god idé att planera sin resa och vara ute i god tid så det är möjligt att ta en senare avgång i fall det är trångt på den första bussen, säger Christer Holmgren.

En ny app har lanserats för att underlätta resandet med KLT:s bussar under pandemin. I appen går det att se uppskattad beläggning på bussarna i ens närhet. 

"Med hjälp av appen är det lättare att undvika trängsel på KLT:s bussar", skriver regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: