Annons:

Sök

Annons:

JUST NU: PUBLIKTAK HÖJS TILL 300 PERSONER FÖR KULTUR OCH SPORT

Från och med 1 november höjs publiktaket till 300 personer på kultur- och sportevenemang. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

JUST NU: PUBLIKTAK HÖJS TILL 300 PERSONER FÖR KULTUR OCH SPORT

Regeringen har beslutat att gränsen för allmänna sammankomster ska vara 300 personer från och med 1 november.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I dag höll statsminister Stefan Löfven (S) en presskonferens och kom med nyheten att sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang med visst avstånd mellan besökarna. Lättnaderna i coronarestriktionerna införs från och med den 1 november. Det blev inte 500 personer som det tidigare har varit tal om. 

– Besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, att evenemangen följs och genomförs på ett smittsäkert sätt. Jag tror att kulturen och idrotten klarar det. Om så inte skulle vara fallet så kommer inte regeringen tveka på att jsuter aner till 50 personer igen, säger statsministern Stefan Löfven under presskonferensen. 

"Efterlängtat av många"

Därefter fick kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ordet vid pressträffen. 

– Regeringen har under en tid planerat att införa ett undantag i förordningen om förbud för att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gällande evenemang med sittande publik. Vi vill möjliggöra för fler idrotts- och kulturarrangemang men inte öka risken för smittspridning. Deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans och det kommer börja gälla från och med 1 november, säger Amanda Lind (MP) och fortsätter:

– Det är ett beslut som jag vet är efterlängtat av många. Det kommer göra stor skillnad även om de berörda sektorerna fortsatt befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Arrangörerna har visat en tydlig vilja att få ta ett stort ansvar för att kunna genomföra arrangemang och nu får de möjlighet att ta ansvaret, säger Amanda Lind. 

"Får vara slutfestat nu"

Den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubbar leder till att regeringen inför förbud mot offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. 

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna. Det måste vara det under den tid som krävs. För många brister och för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv. Det håller inte, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Regeringen kom också med besked att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader, något som skulle ha upphört vid årsskiftet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: