Annons:

Sök

Annons:

Novratidis om 22-gränsen:

Christopher Novratidis är mycket upprörd över rådande situation för hans bransch. Foto: Arkivbild

Novratidis om 22-gränsen: "Det är en katastrof för oss"

Förslaget om att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 kommer slå hårt mot en redan utsatt bransch. Kharmas ägare Christopher Novratidis är mycket kritisk.
– De har grävt vår grav i åtta månader och nu har de sparkat ned oss också, säger han.

Annons:

I går kom regeringen med ett förslag om att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 på barer och restauranger. Dessa måste också stänga en halvtimme senare. 

– Vi måste alla tänka till. Hur håller vi avstånd till varandra så vi inte ökar på smittspridningen? Vårdpersonalen är slitna. Vi har alla ett ansvar att inte bidra till detta. Det är omdömeslöst att i stället att större samlingar hemma, sa statsminister Stefan Löfvén.

För Christopher Novratidis, som driver restaurangen och nattklubben Kharma i Vimmerby, är det naturligtvis ytterligare ett hårt slag.

– För oss innebär det att de har grävt vår grav i åtta månader och nu har de sparkat ned oss i den också. Vi tappar enormt mycket. Vi har fått hanka oss fram kvällstid och visst after work har funkat, men det är fyra timmar en gång i veckan. Det drar oss inte runt. Vi är permitterade till 60 procent, men vi ska ändå betala 40 procent i löner samtidigt som vi tappar 80-90 procent i omsättning. Klarar vi det här vet jag inte vad vi inte skulle klara, säger Novratidis.

Är det stor risk för er överlevnad?

– Det är klart att det är det, det har varit en risk under åtta månader. Nu är risken ännu mer överhängande. Stödpaketen är ett jävla skämt, det ska se fint ut, men det hjälper inte. Det riktar sig till alla företag i stort. Vi är en nattklubb och en restaurang och går runt på vår nattverksamhet. Vi lever på den här verksamheten och vi har större lokal än alla andra och en helt annan hyra och el. Om vi klarar det här, så vet jag inte vad som skulle få oss att gå under.

"Kan inte lägga oss ned och dö"

Novratidis är också kritisk till att det dröjer för länge innan pengarna kommer. 

– Vi är i november nu, men har fortfarande inte sett pengarna för juni och juli. De här paketen är retroaktiva, men vi tappar pengar från 20 november och framåt när det här införs. Då ser vi de pengarna först flera månader senare, men vi måste fortfarande betala våra löner och kostnader. Kassan har redan sinat under de här åtta månaderna. 

Hur kommer ni agera efter det här?

– Vi kommer köra till 22. Vi kan inte lägga oss ned och dö. Jag har inte lagt varje fredag och lördag är i sex års tid för att lägga mig ner och dö nu för att de vill jaga oss inom den här branschen. Ingen har så hårda krav som oss. Ser du polisen på ICA eller Systembolaget för att kolla hur det ser ut där? Här är de var och varannan vecka. Sedan finns det säkert rötägg, men majoriteten av oss har vidtagit åtgärder och det är kostnader som vi dragit på oss mitt i en pandemi.

"Inte kört nattklubb"

Christopher Novratidis säger att en fördel är att Kharma inte har så mycket skulder.

– Vi ligger rätt bra där tack och lov. Det är hyran, elen och lönerna som är den tunga bördan. Jag ska prata med fastighetsförvaltaren och hoppas att vi kan hitta en deal där. Ingen annan kommer ju ändå kunna ta över det här stället i det här läget. 

Man har ju sett exempel från hur det har sett ut i Stockholm. Hur har det här fungerat för er?

– Vi har inte kört någon nattklubb och ingen dans. Vi har haft vanliga pubkvällar. Vi har nekat folk, sett till att de sitter ner, att de ska hålla avstånd, vi har handsprit i baren och våtservetter vid borden, barerna och entrén överallt, tvål på toaletterna, vi torkar borden extra och jobbar med handskar. Att vissa kör klubb och inte sköter sig fäller en hel bransch. Det får vi betala för. 

De närmaste månaderna är förstås helt avgörande för om Kharma kommer finnas kvar eller inte.

– Klarar vi oss till februari-mars där, så kanske det börjar vända. Viruset sprids mindre på sommaren såg vi ju och förhoppningsvis finns det vaccin då. Det gäller bara att klara sig tills dess, så ska vi köra igen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: