Annons:

Sök

Annons:

SMÅLAND: Här vill man att invånarna ska börja sortera sitt använda dasspapper

Foto: Arkivbild

SMÅLAND: Här vill man att invånarna ska börja sortera sitt använda dasspapper

En skitbra idé, eller nåt riktigt dassigt som man bara kan spola? Här är kommunen i Småland som vill att invånarna ska börja sortera sitt använda toalettpapper ihop med hushållssoporna efter uträttat behov.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tranås kommun har tagit fram en ny avfallsplan. I den föreslås det att använt toalettpapper ska räknas som avfall – med andra ord ska det inte spolas ner i toaletten, utan slängas i ett särskilt kärl och sedan gå med hushållssoporna till förbränning.

Torbjörn Adolfsson är vatten- och avfallschef i Tranås kommun, och det är han som är pappa till det nya förslaget.

– Vi är ju egentligen ett u-land, som lägger så mycket resurser i vårt avloppsvatten. Det handlar i grund och botten om en beteendeförändring. Vi belastar miljön och tekniken otroligt mycket, säger han till Tranås Tidning.

"Egentligen är det ju självklart" 

Till att börja med vill Tranås kommun gå vidare med ett pilotprojekt och utvärdera hur ett återvinningssystem för toalettpapper skulle fungera – om kommuninvånarna skulle sortera även sitt använda toalettpapper. Man vill också se hur det skulle påverka exempelvis reningsverk, miljö och hygien

Adolfsson är hoppfull om ett positivt beslut från de styrande politikerna till slut:

– Egentligen är det ju självklart. Bara för att vi är bekväma och har en teknik som möjliggör det här beteendet så behöver det inte vara så. Det är ju våra beteenden och teknik som gör att det ser ut som det gör i våra sjöar och vattendrag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: