Annons:

Sök

Annons:

Därför gjorde kommunen det valet:

Ola Karlsson är barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun.

Därför gjorde kommunen det valet: "Fortsatt allvarligt läge här"

Högstadieskolorna i Vimmerby kommun fortsätter med delvis distansundervisning. Detta trots att smittskyddsläkaren i länet valde att inte förlänga rekommendationer.
– Läget är fortsatt allvarligt i Vimmerby, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Det är med anledning av covid-19-läget som rektorer och skolchef fattat beslut om att fortsätta med distansundervisning för delar av högstadiet på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan. 

En årskurs i taget kommer delta i undervisningen på plats i skolan och övriga två årskurser stannar hemma.

– Det innebär att klassen kommer vara i skolan var tredje vecka. Skälet till det är att vi är en av de kommuner som har ett kärvare smittspridningsläge. Det gäller för hela norra länet och i Vimmerby är det fortsatt allvarligt läge, säger förvaltningschefen Ola Karlsson. 

Det nya beslutet gäller från och med måndag och fram till sportlovets början den 19 februari. 

– Det finns andra kommuner i länet som säkerligen kommer köra mer på plats, men jag tror att de flesta kommuner kommer göra något liknande. I Vimmerby är bedömningen att vi måste fortsätta hålla i det här och hålla det glest i både skolan och kollektivtrafiken. 

"Hoppas vi kan återgå då"

Ola Karlsson deltog i ett möte med länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på tisdagen. Hon valde att inte förlänga den rekommendation om distansundervisning som tidigare har gällt.

– Vi hade planerat att öppna upp delar av skolan och varva enligt ett rullande schema. Nu blir det så fram till sportlovet. 

Tror du att ni kan återgå efter sportlovet?

– Jag hoppas att vi kan återgå till närundervisning för samtliga efter sportlovet. 

Hur har distansundervisningen fungerat hittills?

– Det har gått så bra det har kunnat. Man har gjort det jättebra från lärarnas sida med planeringen och genomförandet har också skett på ett bra sätt. Sedan är det givetvis inte lika bra som att vara på plats i skolan. Det handlar inte bara om det här med kvalitet på lektioner, utan att man isolerar sig, inte träffar andra och det far många illa av. Nu har vi det här rullande schemat och hoppas verkligen kunna återgå efter sportlovet. 

Få fall nu

Knappt en handfull elever på kommunens skolor är bekräftat smittade av covid-19. Innan lovet kring jul vädjade skolledningen om att vårdnadshavare skulle rapportera in fall under ledigheten.

– Vi har inte fått in så många, men vad det beror på är svårt att säga. Vi ser att antalet bekräftade fall efter skolstart är väldigt få. Det finns en risk för mörkertal här eftersom det har varit på distans. Man kanske inte har sjukanmält sig utan deltagit i undervisningen hemifrån. Det är jättesvårt att uppskatta hur det ser ut nu och vi får nog invänta någon vecka ytterligare.

När det gäller gymnasiet väntas ett regeringsbeslut på torsdag. 

– Det ligger inte i våra händer. Det ska komma ett besked på torsdag och framförhållningen är inte speciellt lång.

En del elever, med särskilda behov, kommer vara mer på plats under de här veckorna.

Fakta

Elever på plats i skolan:

Vecka 4, 25-29 januari: Årskurs 9

Vecka 5, 1-5 februari: Årskurs 8

Vecka 6, 8-12 februari: Årskurs 7

Vecka 7, 15-19 februari: Årskurs 9

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: