Annons:

Sök

Annons:

  • Fiskeklubben:

    Isarna i Vimmerby kommun är farliga just nu, säger Micael Glennfalk. Foto: Privat

  • Fiskeklubben:

Fiskeklubben: "Isarna i kommunen är farliga just nu"

Isarna i Vimmerby kommun är farliga just nu. Det menar Micael Glennfalk, som är aktiv i fiskeklubben Stångådalens SFK.
– De är förrädiska på grund av att de är ojämna, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under söndagen hamnade en man i en isvak på sjön Gissen. Och isarna i kommunen är riskabla, säger Micael Glennfalk, som är aktiv i fiskeklubben Stångådalens SFK. 

– Vi har besökt sjöarna Solnen, Borstingen, Nyen, Yxern, Snesnaren och samtliga är mycket ojämna. De är förädiska på grund av att de är ojämna. Isarna hann frysa till med en tunn skorpa vid land och kanske 100 meter ut, men var öppna utepå. När snön kom la den sig på den tunna skorpan medan den gick i vattnet längre ut. När sedan kylan kom blev det snöis vid land och bättre kärna ute på sjön där rent vatten frös till, säger Glennfalk. 

Att det varit kallt för att sedan bli plusgrader har fått isen att frysa ojämnt.

– Vi var på Solnen i helgen och kunde gå på en tjock frusen isspricka som häll med elva centimeter bra is. Men högg vi utanför gick isbillen igenom. Det räcker med ett par steg åt fel håll så är isen dålig. Vi hade på några ställen dubbelis; tre centimeter tjock kärna i botten, någon centimeter vatten och sedan tre centimeter snöis. Inget av de lagren håller någon människa. Möjligen mindre djur. Kärnis på fem centimeter håller cirka 125 kilo men då är isen homogen, utan luft och av rent vatten. Nu ser inte isen sådan ut. Det är snöis, mycket luftig och många gånger dubbel.

Krävs några dagar till

Några dagar till med minusgrader krävs innan bör beträdas, säger Glennfalk. 

– Kommer det kallt väder nu så fryser den ihop och kan bli riktigt bra. Men då får det inte komma isolerande snö. Håller prognosen till helgen kan lördag-söndag bli en dag på isarna. Förutsatt att man har med isbill eller ispik, isdubbar och räddningslina. Och prövar ett område som man kan fiska på och håller sig där. Tio centimeter is är relativt säkert, det kan dock finnas brunnar och inlopp där isen är rejält försvagad. Så gå aldrig ensam ut på isarna.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: