Annons:

Sök

Annons:

Så stor andel av länets befolkning har fått vaccin – en kommun sticker ut

Det skiljer mycket mellan kommunerna i Kalmar län när det gäller andelen utdelade vaccindoser. Foto: Region Kalmar län

Så stor andel av länets befolkning har fått vaccin – en kommun sticker ut

Drygt 15 000 doser vaccin har getts i Kalmar län. Drygt fem procent av länets befolkning har därmed fått en dos vaccin mot covid-19 och en kommun sticker ut. 

Annons:

Statistik från MittVaccin visar att 5,2 procent av befolkningen i Kalmar län har fått den första dosen mot covid-19. 0,8 procent har fått den andra dosen.

I siffror innebär det att 13 131 personer har fått en dos och 1 884 personer också den andra. Siffrorna gäller till och med måndagen den 8 februari. 

– Det är jätteroligt och om man tittar på Folkhälsomyndigheten ligger vi på andra plats i Sverige bland regionerna. Det är väldigt roligt att vi kan vara där och målsättningen är att vi även fortsatt ska ligga där för det innebär att vi vaccinerat en stor del av befolkningen jämfört med övriga riket, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson. 

Är det här du hade tänkt att regionen skulle ligga vid det laget?

– Ja, det är ungefär vad jag hade tänkt mig.

Sveriges äldsta befolkning

Borgholms kommun har Sveriges äldsta befolkning och det är också den kommun som hittills sticker ut i Kalmar län. Mer än var tredje person är över 65 år och i Borgholms kommun har knappt var tionde invånare fått den första vaccinsprutan. Vimmerby kommun är den kommun där det är färst antal vaccinerade och tre procent av invånarna har fått en vaccindos hittills.

– Det är en liten svårtolkad bild och det är inte så att om man når 100 procent är man klar. Det ska man ha med sig och också det faktum att åldersstrukturen ser olika ut i kommunerna. Borgholm har Sveriges äldsta befolkning och jag ser inga konstigheter över fördelningen över huvud taget. Andra kommuner kommer också öka och mycket av den vaccinering som pågår bygger på kommunernas förmåga och möjlighet att vaccinera utifrån leveranserna. Vi har en tät och bra dialog med kommunerna, säger Marie Ragnarsson och fortsätter:

– När det handlar om större kvantiteter, kan man inte bara leverera ut en flaska med vaccin. Det gör att man också har fått styra till en specifik kommun. Det är många faktorer som påverkar de här staplarna ska man komma ihåg.

Den ålderskategori där överlägset flest fått vaccin hittills finns bland 70-plussarna. Men det finns vaccinerade personer i samtliga ålderskategorier över 18 år.

– Vi ligger helt rätt ser vi i statistiken. Det är 70-plussarna som har vaccinerats i mycket större grad än övriga. Man kanske reagerar på att det finns vaccinerade mellan 18 och 29 år. Det är en låg andel och kan exempelvis vara personal som jobbar inom hemtjänsten. Vi sparar inte heller doser i frysen, utan de används och vi ligger bra till när det gäller att äldre ska vaccineras före yngre.

Försenade leveranser

Under onsdagen kom beskedet att Modernas vaccinleveranser både försenas och halveras i februari. Exakt hur det kommer påverka Region Kalmar län är ännu inte helt känt.

– Vi är i startgroparna för att inleda vaccinationerna av fas 2, alltså invånare födda 1956 och tidigare samt personer som går på dialys eller är transplanterade samt personer i dessa personers hushåll.

Brev kommer gå ut till de som är över 80 år under kommande vecka med instruktioner på hur de bokar sin vaccination. Denna grupp ska börja vaccineras i början av mars om utlovade leveranser av vaccinet kommer.

– Varje spruta inger hopp och framtidstro. Att vi ligger högt i den nationella statistiken visar det fantastiska arbete som görs i både regionen och våra tolv kommuner. Det här visar verkligen att vi står redo att klara det här, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: