Annons:

Sök

Annons:

Grillhysteri under coronapandemin skapar korvbrödskris

Under pandemin grillar svenskarna korv som aldrig förr. Det har gjort att man nu fruktar att påsarna med korvbröd ska sina på huyllorna i butikerna. Foto: Pixabay

Grillhysteri under coronapandemin skapar korvbrödskris

Under pandemin grillar svenskarna korv som aldrig förr. Det har gjort att det svenska vetet börjar sina, och man fruktar att korvbrödshyllorna snart kan börja gapa tomma i butikerna.

Annons:

Under corona-pandemin har korvgrillandet ökat i Sverige. Undersökningar visar också att vi bakar och bunkrar betydligt mer än tidigare.

Detta har bidragit till att lagren av svenskt vetemjöl sinar, vilket kan ge effekter på korvbrödshyllorna ute i butikerna. Det säger Jenny Eriksdotter i Vadstena, som jobbar som inköpare och säljare på ett företag som handlar med bland annat lantbruksgrödor, till Sveriges Radio.

"Vi får tömma ladorna" 

– Framför allt prisnivåerna ute hos lantbrukarna när vi handlar, så har vi väldigt höga nivåer, och det är så att det svenska vetet börjar ta slut i lagren, säger hon till SR P4.

– De effekter vi har fått av pandemin är att man umgås ute i naturen, och då grillar man, och då är det framför allt korvbröden som det är ett hårt och högt flöde på i butikshyllorna. Det går väldigt snabbt från bonden in till kvarn, ut i produktion och sedan ut till konsument. Vi ser att vi får tömma ladorna ordentligt, så vi hoppas att vi klarar det.

"Inte så mycket kvar"

Mikael Jeppsson jobbar som spannmålschef, och han tror sig ändå kunna lämna lugnande besked.

– Det är rätt att lantbrukarna har sålt slut på vetet, det är inte så mycket kvar som är tillgängligt hos lantbrukarna, säger han till Sveriges Radio P4.

– Men även om den skörden är såld, så är ju inte all den varan levererad, utan den kommer levereras från och med nu och fram till siste juni i princip.

Enligt Jeppsson är Sveriges export av vete stor, och om vi skulle börja lida ordentlig brist här i landet skulle man också kunna minska exporten för att säkra tillgången.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: